5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Opendeur-intrappers

Ik wil je in deze blog een aantal opendeur-intrappers meegeven. Zaken die zowel de ondernemer als jij al wel weten, maar waarbij het me opvalt dat het geen kwaad kan om af en toe eens in herhaling te vallen. Want we zijn zo druk bezig dat we de dingen al wel eens vergeten.


TIP 1 - WERKPLEK

Een goede werkplek lijkt vanzelfsprekend, maar je zal merken dat je op heel wat plekken terecht komt waar de basis niet aanwezig is. Jouw klant zal zich goed uitrusten voor zijn activiteit, maar alle benodigdheden om de administratie goed te kunnen verwerken, zijn vaak een bijkomstigheid. Zo ook dus met de werkplek.

Maak de ondernemer er attent op dat efficiënt werken begint met een goede werkplek waar dit mogelijk gemaakt wordt. Voldoende licht is belangrijk, comfortabele stoel en een bureau dat niet uit elkaar valt. Een groot computerscherm is een ab-so-lu-te must. Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Je wint 50% van de bureautijd door een groot of een extra scherm.


TIP 2 - AGENDA

Administratie is en blijkt een noodzakelijk kwaad voor ondernemers. Ze zien het nut er wel van in, maar doen het niet graag. Op zich is dat niet zo erg, want wij zijn daar om onze klant daarin te helpen.

Maar het gebrek aan goesting bij de ondernemer maakt dat wij regelmatig op feedback moeten wachten en dus ook niet verder kunnen met onze taken en dat wil ook al wel eens frustrerend worden.

Motiveer je klant om een vast blok in zijn/haar agenda in te plannen. Als dit kan op hetzelfde moment als wanneer jij voor hem/haar werkt, dan prima. Maar ideaal zou zijn, mocht dit jouw werkschema voorgaan. Want net dan word jij voldoende gevoed met nieuw materiaal om te verwerken.


TIP 3 - PLANNING

Dit sluit een beetje aan bij het voorgaande. Jouw planning wordt gemaakt door je klant, dus als hij/zij niet erg georganiseerd is, dan zal jij dat heel snel voelen. Planning heeft te maken met prioriteiten kunnen stellen.

Vraag aan jouw klant om alles goed voor te bereiden zodat je onmiddellijk aan de slag kan en geen tijd verliest met wachten op feedback. Dit zal heel wat aanpassing vergen van de ondernemer, want op deze manier gestuurd worden is hij/zij niet gewend.

Je kan dit zelf in de hand nemen door je werkblok te starten met een korte bespreking: wat moet er vandaag allemaal verwerkt worden naast de vaste taken?

Een uur voor je afsluit stel je deze vraag eens opnieuw om te vermijden dat er om kwart voor je einduur nog een stevige taak op je bureau komt te liggen die vandaag nog afgewerkt moet worden.

Als je deze structuur consequent handhaaft, zal je zelf veel makkelijker je planning kunnen aanhouden.


TIP 4 - STOORZENDERS

Jouw klant is jouw stoorzender, hoewel hij/zij degene is die je voedt met taken en opdrachten. Maar als je continue in je werk onderbroken wordt, dan heb je op het einde van de dag niet de helft van je taken gedaan. En de ondernemer verwacht wel dat jij, als zelfstandige, goed met je tijd (dus zijn centen) omspringt.

Maak dat bespreekbaar, want tijd is zoals geld, op = op.

Dus als je klant graag een babbeltje met je slaat en hij trekt alle aandacht naar zich toe, dan moet hij/zij begrijpen dat je je werk niet kan doen.

In een werkblok van vier uren is een half uur babbelen 12% van je tijd die je kwijt bent. Weet ook dat elke onderbreking je uit je focus haalt en dat je gemiddeld 8 minuten nodig hebt om weer helemaal in focus te geraken.

Spreek vraag/antwoord-momenten af. Elk half uur, elk uur, ...
Maak gaandeweg een vragenlijstje en bereid je voor.


TIP 5 - WEES REALISTISCH

Hoe dikwijls zeggen we niet dat iets maar vijf minuten in beslag neemt. De realiteit is vaak anders en toch blijven we in diezelfde val trappen.

Als jij deze stelling hanteert, dan zal je merken dat je in je werkblok van vier uren een uur tekort komt. We onderschatten de duur van een taak. En het verlies van minuten voor en na een taak tellen we ook nooit.

Je kan veel beter een tijdsduur overschatten en toch eerder klaar zijn dan omgekeerd. Het voelt ook veel beter voor onze klant als je sneller een taak kan afwerken dan omgekeerd. Je hebt ook niet alles zelf in de hand. Jij kan een heel snelle werker zijn, maar als externe factoren jouw werking beïnvloeden, of als de technologie niet mee wil, dan loop jij daar ook op vast.


Heb jij nog opendeur-intrappers die je graag wil delen? Of loop je regelmatig tegen zaken aan waar je geen oplossing voor ziet? Laat het mij weten en ik vertel er volgende keer iets over.


Ik wens je voor de komende weken veel alternatief werkplezier!

Naast handige tips heb ik nog veel meer kennis die ik graag met je deel, kom hier meer te weten: 


Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x