Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Wil je voor jezelf beginnen maar schrikt het onbekende je af? Voor ik freelancer werd, heb ik lange tijd voor diverse werkgevers gewerkt. Mijn ervaringen met werken voor een baas en opdrachten uitvoeren op zelfstandige basis, lees je in deze blog.

Mindset: presteren voor je baas versus presteren voor je klant

Wanneer je werkt voor een werkgever, worden je prestaties afgemeten tegenover vooraf bepaalde KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren). Hierdoor streef je steeds naar het behalen van zo hoog mogelijke scores. Als administratief freelancer dien je slechts één belang: dat van de klant. De vraag van je klant en het eindresultaat zijn het enige wat telt. Vergeet stresserende functioneringsgesprekken met je manager. Tijdens feedbackmeetings met je klant zie je pas echt wat de rechtstreekse impact van je harde werk is. Je zal met veel plezier voor die extra (s)mile gaan!

Soort werk: verplichte opdrachten versus projectkeuze

Als werknemer heb je een welomlijnd takenpakket en voer je opdrachten uit die aan jou worden toegewezen. Sta je voor een lastig karwei of voel je geen klik met de klant? Dan is dat helaas part of the job. Een freelance administratief medewerker heeft op dat vlak meer keuzevrijheid. Je maakt kennis met de klant, luistert naar zijn wensen en beslist zelf of je de opdracht aanneemt. Hierdoor kies je niet alleen voor fijnere samenwerkingen, maar kan je je talenten ook gerichter inzetten en meer waarde aan de klant bieden. Een echte win-win!

Vrijheid: vaste werktijden versus flexibele agenda

Hou je van een 9 to 5 of bepaal je liever zelf wanneer je werkt? Waar werknemers vaak gebonden zijn aan vaste werkuren, heb je als freelancer meer vrijheid. Uiteraard moet je rekening houden met eventuele klantenafspraken, maar los daarvan ben jij baas over je eigen agenda. Even naar de kapper of een spontaan uitje met vrienden? Dan hoef je daar geen toestemming aan je werkgever voor te vragen. Bovendien ben je niet gebonden aan een arbeidsreglement of kantoorpolicy. Ben je een nachtraaf of werk je graag eens een keertje met je voeten in het zand? Niemand die er wat van zegt!

En wat met het financiële plaatje?

Het klopt dat je als werknemer nu eenmaal meer financiële zekerheid geniet. Denk maar aan loon, vakantiegeld of de 13de maand. In het begin is dat even wennen, maar je geniet ook van financiële voordelen als freelancer. Zo bepaal je zelf je uurtarief en betaal je minder sociale bedragen dan werknemers, waardoor je nettosalaris vaak een stuk hoger ligt. Bovendien kan je uitgaven als een gsm-abonnement, kantoorbenodigdheden, scholing, verplaatsingskosten en businesslunches inbrengen en fiscaal aftrekken. Op die manier compenseer je voor een groot stuk de extra’s die je als werknemer kreeg. Maar geld is natuurlijk niet alles. In de eerste plaats word je freelancer omdat je op je eigen benen wil staan. En die vrijheid is onbetaalbaar!

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Wil je weten hoe je administratief freelancer wordt? Elke maand organiseer ik een gratis webinar waarin ik mijn beste tips met je deel en al je vragen beantwoord.


Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Deel met je vrienden:
Meer items
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x