De fun van het succes van een ander

Een ondernemer heeft het intrinsieke doel om succesvol te worden. Dat kan door mooie omzetten, door een geëngageerd team, door een winstgevend rendement. Iedereen vertrekt vanuit zijn eigen doel en doet er veel voor om dit doel te bereiken. Lijkt ook logisch, nietwaar, anders was hij wel in loondienst gebleven!

Als administratief freelancer maak ik dus deel uit van dat team dat hem naar de top zal brengen, ook al gaat het dan 'maar' over de administratie. Want zo wordt er algemeen toch over de administratie gedacht, hé? Het is 'maar' de administratie.

Wel, een ondernemer die al even bezig is, doet daar niet laatdunkend over. Hij kijkt daar niet op neer.

Hij beseft dat het negeren van zijn administratie hem in de loop der jaren al heel wat kopzorgen bezorgd heeft, dat het hem al veel geld gekost heeft, dat het hem weinig energie oplevert en vooral, dat zijn bedrijf niets is zonder een vlotte administratie.

Een ondernemer heeft elke dag opnieuw heel wat bordjes in de lucht te houden en met een aantal van die bordjes is het steeds een gesukkel. Administratie is daar één van. 

Dus als je een langdurige samenwerking met je klant wil bekomen, dan zet je je klant op de voorgrond.


Wat is de missie van mijn klant


Uiteraard hoef je dat niet zo op de man af te vragen, hoewel het zeker geen kwaad kan. Maar afhankelijk van de persoon of het karakter of de activiteit van de ondernemer zal je hier al dan niet een duidelijk antwoord op krijgen. Het is aan jou om te weten te komen wat hij met zijn bedrijf beoogt, wat hem drijft en wat hij wil bereiken.

Ik heb ooit een startende ondernemer gesproken en diens enige doel was om zo snel mogelijk groot te worden en dan zijn bedrijf te verkopen. Moet ik er nog aan toevoegen dat hij op minder dan twee jaar de boeken heeft dicht gedaan?

Maar om terug te komen op de missie; als je weet waar hij naartoe wil, dan is het aan jou om voor jezelf uit te zoeken hoe jij kan bijdragen. 


Klankbord

Mijn klanten werken graag met mij samen omdat ik die extra's meebreng die hen vooruithelpen. De extra's, dan is mijn persoonlijke kennis over en ervaring in ondernemerschap. Wanneer je als freelancer een deur binnenstapt, dan draag je tegelijk ook de pet van ondernemer en dat vindt een klant fijn. Hij kan met jou klankborden over onderwerpen die hij niet met zijn medewerkers kan bespreken, want die zitten niet in hetzelfde schuitje. Die hebben geen sales te doen en tegelijk personeelsmanager te zijn. Die hoeven niet te zorgen dat het toiletpapier aangevuld wordt en tegelijk dat de boekhouding op orde is. Dat is een totaal andere wereld en daar wil je klant graag gebruik van maken. 

Heel veel ondernemers zitten alleen aan de top van hun organisatie en zijn zoekende naar een vertrouwenspersoon die hun bedrijf kent. Wie beter dan jij als freelancer die toch al begaan bent met de interne keuken? Betekent dit dat je steeds alle antwoorden moet hebben? Nee, hoor, het begint met een luisterend oor te zijn. Adviezen verstrekken volgen na verloop van tijd dan wel.


Jouw kennis gaat veel verder

In de ogen van je klant heb jij over administratieve zaken veel meer kennis dan hijzelf en daar wil hij graag gebruik van maken. Jij bent de expert, jij bent degene die hem helpt, jij bent degene die de resultaten zomaar uit je mouw schudt.

En dan mag hij verwachten, want op zijn beurt verwachten zijn klanten dat ook van hem en zijn activiteit. Je bent in zijn ogen niet langer lerende, jij gaat aan de slag met je kennis en kunnen. (hoewel we ons hele leven blijven leren, nietwaar?)

Stel je voor dat jij morgen het dak van je woning vernieuwt en dat de dakwerker aan jou komt vragen hoe hij dit moet doen, dan zakt jouw vertrouwen in de dakwerker naar nul, toch?

Jouw kennis is dus key voor een langdurirge samenwerking.


Op jou kan je rekenen

Het concept van wekelijkse ondersteuning op maat van mijn klant, is iets wat totaal onbekend was toen ik er 11,5 jaar geleden mee startte. Het was een comfort voor mijn klant dat het werk wekelijks uitgevoerd werd en dat het aantal werkuren afgestemd was op het volume aan werk.

Maar, het gaf ook een risico, want hij moest erop vertrouwen dat ik niet om de haverklap zou uitvallen of niet opdagen.

Freelancer zijn betekent niet dat je zomaar alles kan permitteren, want jouw klanten rekenen op jou, op je aanwezigheid, op de uitvoer van het werk, op de regelmaat, op de flexibiliteit.

Uiteraard blijf je je eigen baas, maar niet waar het je klanten betreft. Je hebt gekozen voor een activiteit in de dienstverlening. Je staat dus ten dienste van je klant en zijn weg naar succes.


Je aanpak

Mijn concept van administratieve ondersteuning is er één dat onnoemelijk veel energie vraagt. Ik herinner me in de beginperiode dat ik me 's avonds een totaal uitgeknepen spons voelde. Ik had me de hele dag gesmeten en gegooid om alles gedaan te krijgen. 

Je weet dat je morgen op een andere plaats zal zitten en beseft dat het werk dat je vandaag niet verwerkt krijgt, mogelijk een week blijft liggen. Je zal voortdurend moeten schuiven met prioriteiten en jezelf organiseren zodat je niet in een situatie komt van brandjes blussen en lijken die uit de kast vallen.

Jouw klant zal je weten te appreciëren voor je doordachte aanpak en je organisatorisch talent. Time management wordt een hoog goed en dat zal je snel merken eens je aan de slag bent.
 

Goed werk leveren

Bij de intro bovenaan zei ik al dat wanneer ik flater, dat de samenwerking met mijn klant dan wel van korte duur kan zijn. Maar goed werk leveren, is meer dan de gevraagde taken tot een goed einde brengen.

Het zit in mij om steeds meer te leveren dan de verwachtingen. Het zit in mijn natuur en het kost mij niet veel moeite. Een verslag of een rapport over iets maken, gaat niet alleen over de inhoud; het gaat ook over de vormgeving van dat rapport.

Je klant kan stralen als jij voor meer en beter gaat dan wat hij verwacht. En ook dat draagt bij aan zijn succes. Administratief werk in kleine ondernemingen is ook creatief zijn, nieuwe dingen maken, verbeteren, optimaliseren. Het is morgen niet meer tevreden zijn over het werk van eergisteren en jezelf steeds weer willen overtreffen.


Verdiende pluimen

Iedereen wordt graag beloond voor goed werk en hoewel ik van elke klant elke week een 'merci' krijg wanneer ik huiswaarts keer, toch haal ik mijn voldoening uit zijn succes. Administratieve ondersteuning is niet altijd heel tastbaar, maar alle kleine dingen bij elkaar in elk bedrijfsdomein zijn voor mij kleine pluimpjes op de hoed. Als een werkproces verbeterd is waardoor er minder tijd verloren gaat, als ik kan bijdragen aan debiteurenbeheer waardoor het crediteurenbeheer er ook wel bij vaart, als die businesskaartjes en flyers eindelijk in huis zijn, als alles snel opgeborgen en teruggevonden kan worden, .... dan word ik daar helemaal blij van.


Is dit iets waar jij ook jouw voldoening wil uithalen?

Maandag start een nieuwe werkweek.

Sta jij dan weer gezwind op met het oog op alle fun die je de komende week zal beleven, of is het met lood in de schoenen over de sleur en het ongenoegen over je job?


Denk er eens over na.
Misschien is het tijd voor iets anders. Ga aan de slag met je ervaring en bouw iets uit voor jezelf.

Met vriendelijke groeten

Tilly


Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x