De week van ...

Administratief freelancer zijn is dé job! Je hebt het mij vermoedelijk al meerdere keren horen uitspreken. Het heeft te maken met het concept en de veelzijdigheid aan taken. Maar het is voor buitenstaanders nogal moeilijk om te kaderen wat het betekent als je week gevuld is met 'vanalles'. Niet dat het voor mij niet duidelijk is, maar voor anderen is dat niet altijd zo vatbaar. Daarom leek het mij wel wat om af en toe een inkijk te geven in mijn werkweek.

Maandag 2 augustus

De werkdag start vandaag wat later na een aantal privé-afspraken die dringend moesten gebeuren. Maandag is sinds een tijdje mijn voorbereidingsdag van de week. De dag dat ik interne zaken regel en mijn eigen bedrijfsadministratie verwerk. Wie moet ik nog allemaal contacteren? Welke e-mails zijn blijven hangen?
Welke cursisten hebben nog vragen die ik moet beantwoorden? Veel kleine beetjes die de dag goed vullen. Het is ook de dag dat ik mijn planning voor de week vastpin.
Maandag is dus ook de dag dat ik aan deze blog begin te schrijven, want ook dat is een interne taak.

In de late namiddag word ik gebeld door een klant met een hoogdringendheid en een paar vragen over zijn boekhouding. Want hoe zat het nu alweer met dagvergoedingen voor ondernemers en de kost van lunches met zakelijke contacten? Wat mag en kan?


Dinsdag 3 augustus

De dag begint vroeg, want ik ga op uitstap. Eén keer per maand heb ik afspraak in het kantoor van mijn Antwerpse klant en voor het comfort van de rit ga ik met de trein. Een ticketje eersteklas om rustig wakker te worden in de denderende trein. Ik geniet ervan.

Bij aankomst hou ik een korte babbel met de klant. Je weet wel, wat koetjes en kalfjes die de revue passeren waarmee ik onmiddellijk voeling krijg bij de gang van zaken.
Ik installeer me aan een vrij bureau en ben klaar om de taken aan te vatten. Bij de eerste koffie houden we overleg; wat moet er allemaal gebeuren, wat is de status van een aantal zaken die opgevolgd werden, hoe zit het met de loonsverhoging van de medewerker en welke vragen rijzen hier nog bij. Wat zijn de nieuwe taken die mijn richting uit komen? Ontbreken er nog zaken in de boekhouding en welke facturen moeten nog opgemaakt en verzonden worden?

Gevoed met informatie trek ik me terug aan mijn bureau en ga ik aan de slag. Mijn contacten doorheen de dag zijn gevarieerd: met het boekhoudkantoor, met het sociaal secretariaat, met leveranciers, en met medewerkers.

In de late namiddag rond ik af en begeef ik me terug richting station. Mijn timing zit goed, want de trein wacht me al op. Onderweg naar huis overloop ik nog even de dag en de to-do's voor de komende dagen.


Woensdag 4 augustus

Alweer een vroege ochtend, want ik heb een netwerkmeeting met ondernemers. Zakelijk netwerken om nog meer visibiliteit te verkrijgen. Het is een continue proces, maar ook tegelijk een heel fijn gegeven om in contact te komen met ondernemers uit andere sectoren.

De dag wordt gevuld met de verwerking van de administratie van 4 klanten. De vorige maand is net achter de rug en dan ligt de focus op de verwerking van de financiële administratie. Heel wat leveranciers verzenden hun maandfactuur na verloop van de maand, dus er komt best wel wat binnen. Ik maak er een erezaak van om de boekhouding van mijn klanten zo sluitend mogelijk te maken door cross-checks vanuit verschillende invalshoeken.

Is de zomer dan niet rustiger dan andere maanden? Goh, niet per se. Het hangt allemaal een beetje af van de activiteit van mijn klanten en wat voor een ene een drukke maand is, is voor een andere een rustige. Zo wisselt de hoeveelheid administratieve verwerking ook af in functie van hun bezigheid.


Donderdag 5 augustus

Ik heb opnieuw een netwerkmeeting in de vroege uurtjes. Deze meeting heb ik wekelijks, dus hier ben ik wel op ingesteld. Een zakelijke netwerkmeeting is echt bedoeld om elkaar business leads te bezorgen en ik kan er vandaag twee uitdelen aan collega-ondernemers en mag zelf eentje in ontvangst nemen. Het is een vruchtbare ochtend.

Voor ik naar kantoor rij, loop ik eerst langs bij een klant om de post op te halen. Er is niemand aanwezig op kantoor bij de klant, maar dat is ook geen must. Ik heb het nodige bijeengesprokkeld en kan verder.

Rond 10u ben ik op kantoor en kan de echte werkdag beginnen. Mijn eerste taak is het updaten van de website van een klant. Er moeten wat items aan de webshop toegevoegd worden; er zijn wat extra pagina's die aangemaakt moeten worden en hierdoor ook extra linken te leggen naar andere pagina's. Er valt heel wat aan te passen en ben kort na de middag klaar.

De volgende taak is voor een andere klant. Er werd teveel betaald aan een leverancier en hier zijn al verschillende contacten over geweest, maar toch komt het geld niet terug. Er wordt ons gevraagd om aan te tonen dat we dit nog tegoed hebben. Een beetje de omgekeerde wereld, want je zou vermoeden dat de boekhouding van de leverancier ook niet klopt als alles correct verwerkt werd. Het is een groot bedrijf en dan wil je al wel eens van het kastje naar de muur gestuurd worden en terug. Dat is ook hier het geval. De juiste personen worden niet doorgeschakeld (lees: afgeschermd) en ik geraak dus niet verder. Het maakt me kwaad. Letterlijk zelfs en dat is hen niet ontgaan. Mijn rechtvaardigheidsgevoel neemt de bovenhand en ik ga helemaal op in mijn stelling. Een klant noemde me ooit de pittbull. Welja, juist is juist en als het moet vecht ik als een leeuw. 

Ik sluit de werkdag af met wat lichtere zaken. Voor twee klanten werk ik de openstaande klanten en leveranciers af en doe ik de boekingen in twee verschillende boekhoudsystemen.


Vrijdag 6 augustus

Het is de verjaardag van wijlen mijn grootmoeder en dat schiet me even te binnen terwijl ik naar kantoor rij.

Elke vrijdagochtend hou ik overleg met een klant; tweewekelijks live ter plaatse en tweewekelijks via een online meeting. Dit is de week van de online meeting.
We bespreken wat HR-zaken want er komen nieuwe medewerkers bij in de komende maanden. Hierdoor moet er ook aandacht geschonken worden aan een nieuwe policy rond bedrijfswagens, want proactief wat zaken incalculeren en regels vastleggen, voorkomt achteraf heel wat discussies over interpretaties en percepties.

Er worden nog wat taken besproken waarmee ik aan de slag ga en dat vult mijn agenda voor een aantal uren.

Om 14u heb ik een online afspraak met een administratief freelancer. Zij is een nieuwkomer en via een begeleidingstraject bespreken we maandelijks haar evolutie in het ondersteunen van kleine bedrijven.

Op vrijdag sluit ik altijd af met de verwerking van financiële taken voor een klant die op zaterdagochtend bij het ontbijt zijn statussen nakijkt. Als ik alles op vrijdag afwerk, heeft hij een accuraat beeld van zijn situatie.
De klant heeft 3 vennootschappen en voor 2 van hen verzorg ik de administratie, wat betekent dat hij eentje zelf beheert. Hier en daar merk ik dat hij mijn adviezen naar verbetering ter harte neemt en dat stemt mij best wel blij.

Het is ongeveer 17u als ik mijn kantoor achter me sluit en het weekend instap. Sinds een tijdje is het weekend echt opnieuw weekend en daar ga ik nu van genieten.

Groetjes

Tilly

Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x