Dit is jouw crisis niet

Wat een rot gevoel

Het land, en misschien zelfs de wereld, ligt op zijn gat. En dat voelt niet goed. Niet als je werknemer bent en nog veel minder als je ondernemer bent. Want geef toe, we zitten dan wel thuis, maar dit voelt niet aan als vakantie, he? 
In mijn ondernemersnetwerk overheerst een rot gevoel van onmacht en surrealisme. Niemand weet vandaag waar dit naartoe gaat en wat er nadien van overblijft. Heel wat onder hen hebben personeel en zitten nu met de handen in het haar. Wat kan, wat mag en hoe gaan ze het betaald krijgen?

Waar je bijna prat op kan gaan, is dat kleine bedrijven keuzes zullen moeten maken en misschien wel ten koste van personeel.
Want dat is wat er in 2008 ook in tal van kleine ondernemingen gebeurd is.


Zelfstandige worden in volle crisis! Ben je niet goed wijs?

Als je mij al even volgt, dan weet je in dat ik opgestart ben in juli 2008. Amper twee maanden voordat de bankencrisis in alle hevigheid uitbrak en iedereen in paniek de meest rare beslissingen nam.
Toegegeven; ik wist het op dat moment ook heel even niet meer. Ik was pas opgestart. Wist ik veel over wat er op mij af kwam? Wist ik veel welke impact dit op mijn prille onderneming had? Iedereen verklaarde mij gek dat ik alle zekerheden van een vaste job opgezegd had om in zo'n storm terecht te komen.

Tja, wist ik veel...
Zo had ik het ook niet voorzien, want drie maanden eerder was er geen vuiltje aan de lucht. Ik had een idee, een concept, en vooral grootse plannen.


De één zijn dood is de ander zijn brood

Niet de meest fijne boodschap, maar heel vaak wel een realiteit en deze is niet alleen voor begrafenisondernemers van toepassing. Ik heb ook al mogen proeven van dat figuurlijke brood. Want ja, die crisis van 2008 heeft er voor heel wat bedrijven stevig op ingehakt. 
In die mate dat personeel aan de deur gezet werd. Niet enkel het personeel waar men ontevreden over was, ook tal van medewerkers die men met spijt in het hart moest laten vertrekken. Gewoon omdat de omzetten te klein geworden waren zodat er geen overleven aan was.

Als externe medewerker werd ik de reddingsboei voor heel wat ondernemers. Als freelancer werd ik ingeschakeld voor het werk dat er lag en voor het aantal uren dat ze mij nodig hadden. Niet meer en niet minder, en dat gaf comfort aan de kleine bedrijven. Er brak een nieuw tijdperk van samenwerken aan. Ondernemers begonnen te ervaren wat de voordelen waren van werken met een freelancer en hoe dit voor hun business een meerwaarde werd.


Blind vertrouwen

Ik heb ook mogen ervaren dat ondernemers, die gewend waren om personeel te hebben, aan het idee moesten wennen om samen te werken met een freelancer. Want hoe kan je nu betrokken zijn bij een bedrijf als je er niet alle dagen bent? En hoe weet je dan wat er reilt en zeilt?
En kan je iemand vreemd wel zomaar in je bedrijf alleen laten? Kan je die externe medewerker wel vertrouwen? Het vergt heel wat van de ondernemer. Het is meer dan loslaten en delegeren. Personeel hebben is als kinderen hebben. Die lijken van jou te zijn en zodra iemand in dienst is, krijg je zonder problemen toegang tot heel wat bedrijfseigen en vertrouwelijke informatie.

Terwijl, vertrouwen komt niet meer met de vorm van samenwerken, maar met de persoon die jij bent. 
Ik heb heel wat jaren bij een klant gewerkt waar ik letterlijk in de leefruimte zat te werken. Na verloop van tijd gebeurde het dat mijn klant op verlof ging en ik toch kwam werken. Stap per stap heeft hij geleerd om mij te vertrouwen, gewoon omdat ik nooit enige reden gegeven heb dit vertrouwen niet waard te zijn. 


Freelancer als eerste keuze

Deze crisis kan dezelfde weg op gaan als deze van 2008. De kans is groot dat heel wat bedrijven een enorm pad van herstel tegemoet gaan. Men voorspelt nu al dat er heel wat ondernemingen dit niet te boven zullen komen en dat een heel ander aantal de riem zwaar zal moeten aantrekken om dit te boven te komen.
Als we van één ding zeker kunnen zijn, dan is het dat administratief werk altijd deel zal blijven uitmaken van een onderneming en wie beter dan wij, administratief freelancers, kunnen hiervoor ingeschakeld worden.
Een situatie als deze doet een ondernemer nadenken. Over zijn kosten, over de mogelijkheden en over de oplossingen. En hoe hard dit ook klinkt, als bedrijf moet je keuzes maken die je onderneming alle kans op slagen geven. Hoe langer hoe meer betekent dit kiezen voor andere samenwerkingsvormen dan in dienstverband.
En zodra een ondernemer dit beseft, staan wij klaar om hem te ondersteunen.


Jouw target

De enige vraag die nu nog rijst, is welke stappen jij nu moet zetten om jouw doel te bereiken?
Welke kennis moet je nog vergaren? Welke skills moet je nog aangeleerd krijgen?
Wat moet je nog weten? En waar haal je al deze info vandaan?

Ik kan jou daar heel vermoedelijk bij helpen, maar laat ons niet te snel gaan. Kom eerst eens gratis proefdraaien?

Nog niet ingeschreven voor het eerstvolgende gratis webinar? Doe het dan nu en klik hier. Ik laat je graag kennismaken met mijn visie op deze activiteit

Ben je al een stapje verder, dan wil je misschien al in een korte training duiken? Ook dat kan. Ik dompel je graag drie uur lang onder in de basis. 

Tot binnenkort!
Tilly

Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x