Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Het zijn niet mijn woorden, maar ik kon ze ook niet negeren. Ik wou dat ik ze zelf bedacht had, maar zulke sprekende quotes rollen niet zo makkelijk uit mijn mond. Maar los daarvan, wat een waarheid.

Ik heb het boek niet gelezen; ik heb het zelfs niet eens op mijn boekenplank liggen. Het passeerde in mijn ooghoek toen ik online op zoek was naar iets totaal anders. In elk geval, zoals ik hierboven al zei, ik kon het niet ongemoeid laten.


De kaft spreekt boekdelen

Aangezien ik het boek niet gelezen heb, kan ik over de inhoud niets vertellen, maar ik kan me er zoveel bij voorstellen dat ik er graag mijn visie over geef. Want laat ons eerlijk zijn; iedereen die in een job zit heeft er een mening over. Hoe het anders kan, hoe het beter kan, wat er zou moeten veranderen, hoe het functioneler zou kunnen zijn. Hoe het jou meer voldoening zou kunnen geven.

En dus ga ik aan de slag met een paar termen die naast de titel op de kaft prijken

Propaganda / Put yourself out there / Release early, release often / Going Mobile / Go guerilla / Bend the rules / Don't reinvent the wheel / Specialism vs Diversity / Learn from your idols / Swing against the tide / Question everything / Tough calls / Trust your instinct / Move mountains / Imagine best-case scenarios / Going it alone vs teaming up / Don't run before you can walk / Exploit your interests / Feel your way / Be true to yourself / Push, pull, test, tear / Gusto / Reinvent yourself / Greate positive change / Keep on learning


LEARN FROM YOUR IDOLS

We hebben allemaal voorbeelden van mensen aan wie we ons spiegelen. Dat kan een bekende medemens zijn of een collega. Of misschien iemand uit je straat.

Deze mensen doen of hebben iets dat ons triggert en intrigeert, want anders zouden ze voor ons niet aan het oppervlak komen. Als het over succes gaat, dan is het uiterlijk vertoon dat we daarvan te zien krijgen. In de vorm van een mooie auto, of een groot huis.
En je zou dit kunnen benoemen als afgunst, maar ik vind het veel interessanter om te achterhalen wat deze mensen dan zo anders doen dat het leidt tot het succes waarmee ze dan stevig wat centen verdienen en waardoor ze de mogelijkheid hebben om dat uiterlijk te vertonen.

Met andere woorden: wat kan ik leren van anderen om mijn eigen succes naar een hoger niveau te tillen? Wat moet ik aanpakken of anders doen waardoor mijn kans op succes verhoogt?

Het is een mindset en een denkpiste die ver afstaat van afgunst, maar van leren van zij die je zijn voorgegaan.


BEND THE RULES

Een levenlang meelopen met de meute kan aanvoelen als comfortabel en gemakkelijk. Maar het is net dat kuddegevoel van de hele werkweek dat je doet uitkijken naar vrijdagavond. Naar het weekend waarin jij mag kiezen hoe je je dagen invult en waarmee je je bezighoudt.

De enige die zich kan losrukken uit de kudde ben jij zelf.
Weg van de regels die jou opgelegd worden; weg van het systeem en de methodiek die anderen voor jou bepaald hebben en die jij blind naleeft.

We eten niet allemaal hetzelfde; we zien er ook verschillend uit, we hebben elk onze smaak op vlak van muziek of kleren. Waarom doen we dit dan niet voor onze professionele bezigheid?

Ga in tegen de regels van anderen en maak er nieuwe voor jezelf. Nieuwe regels die je zelf schaaft en bijstuurt totdat ze helemaal op jouw maat zijn.


REINVENT YOURSELF

Na bijna 14 jaar in dit vak heb ik het gevoel dat ik mezelf al ettelijke keren heruitgevonden heb. In de stijl van aanpakken; in de inhoud van mijn job, met de continue vergaring van kennis en de opgedane ervaring.

Elk jaar kijk ik even achteruit met de glimlach en de wetenschap: we hebben afgelopen jaar weer stevige stappen vooruit gezet!

Ik ben niet meer de persoon van 14 jaar geleden, maar ook niet meer die van 4 jaar geleden. Telkens opnieuw door even stil te staan, te evalueren en te evolueren.
Het geeft ook steeds weer goesting om de toekomst tegemoet te gaan en te bewerkstelligen wat ik graag op mijn pad zie gebeuren.


KEEP ON LEARNING

Het is maar dankzij het voorgaande dat ik mezelf toelaat en aanmoedig om te blijven leren. Om steeds weer open te staan voor nieuwe dingen. Om met een open geest nieuwigheden te omarmen en te bekijken of het iets is dat aansluit, dan wel haaks staat op mijn toekomstbeeld.

Ik leer van mensen die verder op de ladder staan dan ik en ik leer van jongere mensen als het over technologie aankomt.
Ik heb ook nog heel veel te leren op vlak van less is more en dat zet ik op de lijst van de komende twee jaar.


Nu ik erover nadenk... Ik denk dat ik het boek ga kopen, want alleen al de gedachte bij de titel maakt me nieuwsgierig.


Fijne werkweek!

Groetjes
TillyDon't get a job.... Make a job

Deel met je vrienden:
Meer items
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x