Ga jij straks nog een job hebben?

22 april 2020

Heb ik morgen nog een job?

Hier en daar hoor je al geruchten dat heel wat bedrijven zullen moeten overgaan tot effectieve ontslagen na de coronacrisis. Geen fijn vooruitzicht voor jou vandaag als er geen zekerheid is dat je morgen nog een job zal hebben.  

Hoe komt dit dan eigenlijk?


Met opgetrokken rem

Weet je nog, twee maanden geleden reed je elke dag naar je werk. 's Ochtends was er de drukte om iedereen tijdig het huis uit te krijgen. Daarna de file in, aanschuivend zij aan zij op de snelweg. Het leek wel of we allemaal altijd op dezelfde plaats op hetzelfde moment moesten zijn.

We hebben er zo op gesakkerd. Op de drukte, op de stress, op het altijd maar moeten. Op het moeilijk vinden van de balans die we als mens nodig hebben.

En dan plots worden we tot stilstand gebracht. Worden we met één ruk uit ons eigen leven getrokken en in ons kot gezet. Het had iets ongekend spannends, die eerste dagen. De wereld rondom ons viel letterlijk stil en we kwamen terug tot de kern van de zaak.

We zouden dit zonder problemen even klaren en dan konden we weer verder met de orde van de dag. Maar intussen zijn we zes weken verder en lijkt een exitstrategie nog zoveel onduidelijkheden te bevatten. 

Wie kan wanneer weer open?
Waar mogen we vanaf wanneer weer naartoe?
Met hoeveel mensen zullen we samen in één ruimte mogen vertoeven?
Veel vragen, nog heel weinig antwoorden.


Werk aan de winkel

De economie kreunt en de bedrijven zien af. 

Al zes weken lang ligt alles plat, kan er geen verkoop gerealiseerd worden en kunnen er geen klanten bediend worden. Het begon bij de bedrijven die verplicht moesten sluiten en het zette zich door naar bedrijven die als gevolg hun activiteit noodgedwongen moesten stilleggen. De één na de andere viel zonder werk.

De economische schade loopt in de miljarden en er circuleren bedragen die we niet kunnen bevatten. Elke dag horen we een analyse van de situatie van de dag en wat er mogelijk kan gebeuren als er niet snel een kentering komt. Zelfs grote bedrijven en ketens beginnen stilaan op hun tandvlees te zitten en weten niet of ze het zullen redden. Allemaal beangstigend, maar vaak nog ver van je bed.


What about me?

Eigenlijk is dit allemaal veel dichterbij dan je zou denken, want waar een werkgever is, is ook een werknemer. En zo komen we bij jou. Want ook jij zit in de stroom van de gevolgschade.

Naar welk bedrijf zal jij morgen kunnen terugkeren?
Zal je kunnen terugkeren, of is er zoveel schade geweest dat je werkgever niet meer kan heropstarten?

Misschien sta jij morgen aan de foute kant van de lijn en dat heeft dan niets met jou, je motivatie, je inzet, of je kennis te maken, maar alles met het potentieel van je werkgever en het bedrijf dat hij/zij moet leiden.


Creëer je eigen job

Maar wat als deze crisis en de lockdown jou aan het denken gezet heeft over je huidige job?

In gewone omstandigheden zijn er twee momenten in het jaar dat mensen over hun werk gaan nadenken. De eerste keer is in de kerstperiode en dat gaat wel eens gepaard met de "goede voornemens".
Een tweede keer is tijdens het groot verlof. Twee momenten dat mensen even afstand kunnen nemen van het bedrijf waar ze werken en de functie die ze uitoefenen. En dat stemt tot nadenken.

Op dit ogenblik ben je mogelijk al zes weken niet meer op het bedrijf geweest; misschien ben je tijdelijk werkloos gezet, of je werkt remote maar hebt minder te doen.

Het zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat je de situatie voor jezelf gaat evalueren en dingen in perspectief zal zetten.

Wat vertelt jouw evaluatie je? Wil jij nadien terug naar je oude leven en je oude job? Of geeft de gedachte hieraan een zwaar gevoel in de maag?
Het lijkt totaal ongepast and it does't seem the right time, maar mag ik eens wat zeggen? Er is nooit een goed moment en er is tegelijk geen beter moment om nu je eigen keuzes te maken.

Heb jij stiekem altijd gedroomd om op eigen benen te staan en freelancer te worden? Welk professioneel verhaal wil jij in de wereld zetten? 

Maar tegelijk komen er heel wat vragen, want hoever reikt je kennis over ondernemerschap? Welke gaten moet jij nog slaan om goed beslagen aan de start te staan? Welke steun kan jij gebruiken in je zoektocht? Wie kan je helpen om de mist uit je hoofd te halen?


Gratis voor jou

Ik wil je graag helpen en bied wat gratis informatie aan:

e-book: 5 onterechte twijfels die je weerhouden om zelfstandige te worden

webinar: kom meer te weten over het vak van administratief freelancer en het leven als ondernemer in 10 voordelen


En als toetje deel ik nog graag mij quote voor vandaag:

When the going gets tough, the tough get going.

Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x