Hallinto Certified

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

22 april 2020

Heb ik morgen nog een job?

Hier en daar hoor je al geruchten dat heel wat bedrijven zullen moeten overgaan tot effectieve ontslagen na de coronacrisis. Geen fijn vooruitzicht voor jou vandaag als er geen zekerheid is dat je morgen nog een job zal hebben.  

Hoe komt dit dan eigenlijk?


Met opgetrokken rem

Weet je nog, twee maanden geleden reed je elke dag naar je werk. 's Ochtends was er de drukte om iedereen tijdig het huis uit te krijgen. Daarna de file in, aanschuivend zij aan zij op de snelweg. Het leek wel of we allemaal altijd op dezelfde plaats op hetzelfde moment moesten zijn.

We hebben er zo op gesakkerd. Op de drukte, op de stress, op het altijd maar moeten. Op het moeilijk vinden van de balans die we als mens nodig hebben.

En dan plots worden we tot stilstand gebracht. Worden we met één ruk uit ons eigen leven getrokken en in ons kot gezet. Het had iets ongekend spannends, die eerste dagen. De wereld rondom ons viel letterlijk stil en we kwamen terug tot de kern van de zaak.

We zouden dit zonder problemen even klaren en dan konden we weer verder met de orde van de dag. Maar intussen zijn we zes weken verder en lijkt een exitstrategie nog zoveel onduidelijkheden te bevatten. 

Wie kan wanneer weer open?
Waar mogen we vanaf wanneer weer naartoe?
Met hoeveel mensen zullen we samen in één ruimte mogen vertoeven?
Veel vragen, nog heel weinig antwoorden.


Werk aan de winkel

De economie kreunt en de bedrijven zien af. 

Al zes weken lang ligt alles plat, kan er geen verkoop gerealiseerd worden en kunnen er geen klanten bediend worden. Het begon bij de bedrijven die verplicht moesten sluiten en het zette zich door naar bedrijven die als gevolg hun activiteit noodgedwongen moesten stilleggen. De één na de andere viel zonder werk.

De economische schade loopt in de miljarden en er circuleren bedragen die we niet kunnen bevatten. Elke dag horen we een analyse van de situatie van de dag en wat er mogelijk kan gebeuren als er niet snel een kentering komt. Zelfs grote bedrijven en ketens beginnen stilaan op hun tandvlees te zitten en weten niet of ze het zullen redden. Allemaal beangstigend, maar vaak nog ver van je bed.


What about me?

Eigenlijk is dit allemaal veel dichterbij dan je zou denken, want waar een werkgever is, is ook een werknemer. En zo komen we bij jou. Want ook jij zit in de stroom van de gevolgschade.

Naar welk bedrijf zal jij morgen kunnen terugkeren?
Zal je kunnen terugkeren, of is er zoveel schade geweest dat je werkgever niet meer kan heropstarten?

Misschien sta jij morgen aan de foute kant van de lijn en dat heeft dan niets met jou, je motivatie, je inzet, of je kennis te maken, maar alles met het potentieel van je werkgever en het bedrijf dat hij/zij moet leiden.


Creëer je eigen job

Maar wat als deze crisis en de lockdown jou aan het denken gezet heeft over je huidige job?

In gewone omstandigheden zijn er twee momenten in het jaar dat mensen over hun werk gaan nadenken. De eerste keer is in de kerstperiode en dat gaat wel eens gepaard met de "goede voornemens".
Een tweede keer is tijdens het groot verlof. Twee momenten dat mensen even afstand kunnen nemen van het bedrijf waar ze werken en de functie die ze uitoefenen. En dat stemt tot nadenken.

Op dit ogenblik ben je mogelijk al zes weken niet meer op het bedrijf geweest; misschien ben je tijdelijk werkloos gezet, of je werkt remote maar hebt minder te doen.

Het zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat je de situatie voor jezelf gaat evalueren en dingen in perspectief zal zetten.

Wat vertelt jouw evaluatie je? Wil jij nadien terug naar je oude leven en je oude job? Of geeft de gedachte hieraan een zwaar gevoel in de maag?
Het lijkt totaal ongepast and it does't seem the right time, maar mag ik eens wat zeggen? Er is nooit een goed moment en er is tegelijk geen beter moment om nu je eigen keuzes te maken.

Heb jij stiekem altijd gedroomd om op eigen benen te staan en freelancer te worden? Welk professioneel verhaal wil jij in de wereld zetten? 

Maar tegelijk komen er heel wat vragen, want hoever reikt je kennis over ondernemerschap? Welke gaten moet jij nog slaan om goed beslagen aan de start te staan? Welke steun kan jij gebruiken in je zoektocht? Wie kan je helpen om de mist uit je hoofd te halen?


Gratis voor jou

Ik wil je graag helpen en bied wat gratis informatie aan:

e-book: 5 onterechte twijfels die je weerhouden om zelfstandige te worden

webinar: kom meer te weten over het vak van administratief freelancer en het leven als ondernemer in 10 voordelen


En als toetje deel ik nog graag mij quote voor vandaag:

When the going gets tough, the tough get going.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Dan ben jij niet de enige.

Lees meer

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Lees meer

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Lees meer

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Lees meer

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

Wordt verwacht: een nieuw programma met Kamal Kharmach waarin hij bestaande bedrijven onder de loep neemt. Het programma is nog niet gestart, maar het belooft al een hit te worden, want de trailers liegen er niet om.

Lees meer

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden. Dat doet ze onder meer in workshops en online coaching programma’s. Wij zochten haar even op om te luisteren naar haar ervaringen met freelancers.

Lees meer

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten.

Lees meer

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen. Wie de sympathieke zaakvoerder, Joris Vandezande, een beetje kent, weet dat de deur van zijn kantoor altijd openstaat voor vrienden en partners. Hij ontving ons dan ook met veel plezier voor een interessante getuigenis over zijn samenwerking met administratieve freelancers.

Lees meer

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Lees meer

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak. Ook bij Billycom, een copywritingbureau uit Leuven, scherpen ze volop hun pennen voor de toekomst. Petra ontvangt ons met haar aanstekelijke glimlach en een vers kopje koffie.

Lees meer

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Lees meer

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

Lees meer

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

Lees meer

Secretaressedag!

Melig, zeg je?

16 april 2020

Lees meer

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Lees meer

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Lees meer

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Lees meer

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks.

27 januari 2020

Lees meer

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht?

29 december 2019

Lees meer

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

15 december 2019

Lees meer

Ik ga jou niet overtuigen

Dat moet je zelf doen

8 december 2019

Lees meer

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

10 november 2019

Lees meer

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

28 oktober 2019

Lees meer

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

9 oktober 2019

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x