Hallinto Certified

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Het  gebeurt al wel eens dat mensen mij op een pied-de-stalle zetten (totaal niet nodig!!!) over mijn kennis en kunnen. En dat wil nogal eens gepaard gaan met 'ja, maar jij kan dat' of 'ja, maar jij durft dat' of 'ja, maar jij weet hoe dat moet'.
Zo hoor ik ook al wel eens: ik wou dat ik zoals jij was.

Zo'n uitspraken stemmen mij dan tot nadenken, want als ik naar mezelf kijk dan zie ik geen heldhaftig iemand. Dan heb ik niet gauw het gevoel dat ik anders ben dan anderen. Het is zelfs zo dat ik in het verleden ook wel eens gewild had dat ik anders was. En dan keek ik ook naar zij die dingen deden of durfden waar ik enkel van droomde.

Ik heb dat los gelaten en ben mijn focus gaan verleggen. En dat heeft me geen windeieren gelegd.

Captain Tilly

Dat is allemaal begonnen op het moment dat ik op de boeg van mijn eigen schip ben gaan staan, iedereen opzij geschoven heb, in de verte gekeken heb naar de koers die ik wilde varen en met vastberadenheid het roer in handen genomen heb.

Dat gaf zo'n alles overheersend gevoel dat zelfs niet te beschrijven is, want mijn schip liet zich niet zomaar besturen en de waters waren bij momenten heel woelig, soms tot hevige stormen toe.

Het is allemaal begonnen ongeveer 13 jaar geleden. Dag na dag merkte ik dat de goesting om naar kantoor te gaan beetje bij beetje verdween. De verveling in mijn job sloeg toe. De dagen waren langer dan de hoeveelheid werk dat er was. En als ik tijd beschikbaar heb, dan begin ik na te denken en dat was toen niet anders.

Ik zat op een groot en mooi schip dat voor mij bestuurd werd. Ik hoefde mij om weinig zorgen te maken met uitzondering van mijn eigen deel. En daar begon het wat te wringen, want ik liep niet warm voor de richting van het schip, voor de keuzes die de kapitein maakte, en nog minder om het gelaten en zwijgzaam te volgen.

Leaving the ship

Het nadenken begon als dagdromen. In eerste instantie over alles wat ik zou aanpakken mocht ik de mogelijkheid hebben. Hoe ik zelf andere keuzes zou maken op beslissingen die genomen werden.

Mijn ontevredenheid groeide met de dag en mijn dagdromen breidden uit tot een idee. Dat idee werd een plan. En toen, ergens in maart 2008, ben ik 's avonds thuisgekomen en heb ik mijn plan op tafel gelegd. 

Ik wilde tijdskrediet aanvragen om gedurende een 5-tal jaren een dag per week minder gaan werken. Die ene dag per week zou ik invullen met iets nieuws, iets leuks. Iets dat helemaal van mij was.

Alles was onderbouwd en berekend. Elk detail was tot in de puntjes voorbereid. Het is allemaal een kwestie van risicoberekening. En, wat ik afgelopen weekend geleerd heb uit een tv-programma: mocht het niet helemaal lukken, ze kunnen mij toch niet opeten. Maar dit even terzijde.

Plots nam alles zo'n vaart dat ik veel sneller grotere beslissingen moest nemen dan aanvankelijk het plan was.

Eind juni 2008 heb ik het grote schip tot stilstand gebracht en ben ik van boord gestapt.
In mijn eigen kleine bootje dat dobberde op volle zee. Een zee die mij totaal onbekend was.

Rock the boat

Hoewel de adrenaline die eerste weken alle kanten uitging, is er geen enkel moment geweest dat ik terug wilde naar mijn oude leven.

Maar wat had ik nog veel te leren!!! Ik had een concept in de wereld gezet dat vrij onbekend was. De ondernemerswereld was mij redelijk vreemd. Er waren geen voorgangers of klankborden waar ik terecht kon.
Het voelde allemaal een beetje onwezenlijk. En toch kan ik niet zeggen dat ik me eenzaam gevoeld heb, maar makkelijk was het ook niet.

Ik had een doel en er was niets in mij dat eraan twijfelde of ik dat doel zou bereiken. Alleen kon ik me niet permitteren om op mijn lauweren te rusten. Voortaan hield ik mijn eigen roer vast en loslaten zou betekenen dat het alle kanten op kon. Een klein bootje besturen op de grote oceaan vraagt om wilskracht en doorzettingsvermogen.

Up to a yacht

Mijn bootje is intussen een bescheiden jacht geworden en ik hou nog steeds het roer vast. Het kabbelt op rustig blauw water. Er zijn nog lang geen plannen om aan de kade te gaan liggen. Het is veel te plezant op zee en er valt zoveel te beleven.

Ik wil maar zeggen. Als jij echt van mening bent dat je je leven in eigen handen wil nemen, dan gebeurt dat pas als je de daad bij het woord voegt.

Er zijn weinig garanties en toeval bestaat niet. Alles wat je realiseert is dankzij dingen die je gedaan hebt of net niet gedaan hebt.
Wil jij kapitein van je eigen schip zijn, pak dan nu het roer vast!

Jouw eerste stap kan een ontdekkingstocht zijn met elke maand een nieuw onderwerp dat bijdraagt tot jouw grote stap. Dit wil je vermoedelijk niet missen.

Groetjes
Tilly

Hoeveel ga ik verdienen?

Verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld.

Lees meer

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Dan ben jij niet de enige.

Lees meer

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Lees meer

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Lees meer

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

Wordt verwacht: een nieuw programma met Kamal Kharmach waarin hij bestaande bedrijven onder de loep neemt. Het programma is nog niet gestart, maar het belooft al een hit te worden, want de trailers liegen er niet om.

Lees meer

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden. Dat doet ze onder meer in workshops en online coaching programma’s. Wij zochten haar even op om te luisteren naar haar ervaringen met freelancers.

Lees meer

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten.

Lees meer

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen. Wie de sympathieke zaakvoerder, Joris Vandezande, een beetje kent, weet dat de deur van zijn kantoor altijd openstaat voor vrienden en partners. Hij ontving ons dan ook met veel plezier voor een interessante getuigenis over zijn samenwerking met administratieve freelancers.

Lees meer

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Lees meer

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak. Ook bij Billycom, een copywritingbureau uit Leuven, scherpen ze volop hun pennen voor de toekomst. Petra ontvangt ons met haar aanstekelijke glimlach en een vers kopje koffie.

Lees meer

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Lees meer

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

Lees meer

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

Lees meer

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

22 april 2020

Lees meer

Secretaressedag!

Melig, zeg je?

16 april 2020

Lees meer

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Lees meer

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Lees meer

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Lees meer

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks.

27 januari 2020

Lees meer

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht?

29 december 2019

Lees meer

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

15 december 2019

Lees meer

Ik ga jou niet overtuigen

Dat moet je zelf doen

8 december 2019

Lees meer

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

10 november 2019

Lees meer

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

28 oktober 2019

Lees meer

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

9 oktober 2019

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x