Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Het  gebeurt al wel eens dat mensen mij op een pied-de-stalle zetten (totaal niet nodig!!!) over mijn kennis en kunnen. En dat wil nogal eens gepaard gaan met 'ja, maar jij kan dat' of 'ja, maar jij durft dat' of 'ja, maar jij weet hoe dat moet'.
Zo hoor ik ook al wel eens: ik wou dat ik zoals jij was.

Zo'n uitspraken stemmen mij dan tot nadenken, want als ik naar mezelf kijk dan zie ik geen heldhaftig iemand. Dan heb ik niet gauw het gevoel dat ik anders ben dan anderen. Het is zelfs zo dat ik in het verleden ook wel eens gewild had dat ik anders was. En dan keek ik ook naar zij die dingen deden of durfden waar ik enkel van droomde.

Ik heb dat los gelaten en ben mijn focus gaan verleggen. En dat heeft me geen windeieren gelegd.

Captain Tilly

Dat is allemaal begonnen op het moment dat ik op de boeg van mijn eigen schip ben gaan staan, iedereen opzij geschoven heb, in de verte gekeken heb naar de koers die ik wilde varen en met vastberadenheid het roer in handen genomen heb.

Dat gaf zo'n alles overheersend gevoel dat zelfs niet te beschrijven is, want mijn schip liet zich niet zomaar besturen en de waters waren bij momenten heel woelig, soms tot hevige stormen toe.

Het is allemaal begonnen ongeveer 13 jaar geleden. Dag na dag merkte ik dat de goesting om naar kantoor te gaan beetje bij beetje verdween. De verveling in mijn job sloeg toe. De dagen waren langer dan de hoeveelheid werk dat er was. En als ik tijd beschikbaar heb, dan begin ik na te denken en dat was toen niet anders.

Ik zat op een groot en mooi schip dat voor mij bestuurd werd. Ik hoefde mij om weinig zorgen te maken met uitzondering van mijn eigen deel. En daar begon het wat te wringen, want ik liep niet warm voor de richting van het schip, voor de keuzes die de kapitein maakte, en nog minder om het gelaten en zwijgzaam te volgen.

Leaving the ship

Het nadenken begon als dagdromen. In eerste instantie over alles wat ik zou aanpakken mocht ik de mogelijkheid hebben. Hoe ik zelf andere keuzes zou maken op beslissingen die genomen werden.

Mijn ontevredenheid groeide met de dag en mijn dagdromen breidden uit tot een idee. Dat idee werd een plan. En toen, ergens in maart 2008, ben ik 's avonds thuisgekomen en heb ik mijn plan op tafel gelegd. 

Ik wilde tijdskrediet aanvragen om gedurende een 5-tal jaren een dag per week minder gaan werken. Die ene dag per week zou ik invullen met iets nieuws, iets leuks. Iets dat helemaal van mij was.

Alles was onderbouwd en berekend. Elk detail was tot in de puntjes voorbereid. Het is allemaal een kwestie van risicoberekening. En, wat ik afgelopen weekend geleerd heb uit een tv-programma: mocht het niet helemaal lukken, ze kunnen mij toch niet opeten. Maar dit even terzijde.

Plots nam alles zo'n vaart dat ik veel sneller grotere beslissingen moest nemen dan aanvankelijk het plan was.

Eind juni 2008 heb ik het grote schip tot stilstand gebracht en ben ik van boord gestapt.
In mijn eigen kleine bootje dat dobberde op volle zee. Een zee die mij totaal onbekend was.

Rock the boat

Hoewel de adrenaline die eerste weken alle kanten uitging, is er geen enkel moment geweest dat ik terug wilde naar mijn oude leven.

Maar wat had ik nog veel te leren!!! Ik had een concept in de wereld gezet dat vrij onbekend was. De ondernemerswereld was mij redelijk vreemd. Er waren geen voorgangers of klankborden waar ik terecht kon.
Het voelde allemaal een beetje onwezenlijk. En toch kan ik niet zeggen dat ik me eenzaam gevoeld heb, maar makkelijk was het ook niet.

Ik had een doel en er was niets in mij dat eraan twijfelde of ik dat doel zou bereiken. Alleen kon ik me niet permitteren om op mijn lauweren te rusten. Voortaan hield ik mijn eigen roer vast en loslaten zou betekenen dat het alle kanten op kon. Een klein bootje besturen op de grote oceaan vraagt om wilskracht en doorzettingsvermogen.

Up to a yacht

Mijn bootje is intussen een bescheiden jacht geworden en ik hou nog steeds het roer vast. Het kabbelt op rustig blauw water. Er zijn nog lang geen plannen om aan de kade te gaan liggen. Het is veel te plezant op zee en er valt zoveel te beleven.

Ik wil maar zeggen. Als jij echt van mening bent dat je je leven in eigen handen wil nemen, dan gebeurt dat pas als je de daad bij het woord voegt.

Er zijn weinig garanties en toeval bestaat niet. Alles wat je realiseert is dankzij dingen die je gedaan hebt of net niet gedaan hebt.
Wil jij kapitein van je eigen schip zijn, pak dan nu het roer vast!

Jouw eerste stap kan een ontdekkingstocht zijn die bijdraagt tot jouw grote stap. Dit wil je vermoedelijk niet missen.

Groetjes
Tilly

Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x