Ik ga jou niet overtuigen

Zegt een bevriende ondernemer afgelopen week tegen mij: ‘Hoe ga jij particulieren overtuigen om over te stappen naar het ondernemerschap?’ Ik ben daar beginnen over na te denken en ik kwam tot de slotsom dat ik niet echt de intentie heb om jou te overtuigen.

Ja, lap, daar gaan alle salestechnieken om potentiële klanten over te halen tot een aankoopintentie. De sales trainers zullen mij graag zien komen.

Maar daar gaat het in dit geval dus duidelijk niet over. Want ik kan jou niet overtuigen als jij zelf niet overtuigd bent dat dit de juiste en volgende stap is in jouw professionele leven.

In de voorbije weken heb ik al verschillende kandidaat-deelnemers gesproken over ons Hallinto-Certified project en er is duidelijk interesse, maar ook angst.


We zijn allemaal zoekende naar antwoorden

Dus laat ons misschien eens de weegschaal erbij nemen en bekijken in welke richting die voor jou overhelt.

Een paar stellingen:


Ik ga niet voldoende klanten vinden

Dat is de moeilijkste stelling en daarom dat ik deze ook bovenaan plaats. Of jij al dan niet klanten zal vinden, heb jij grotendeels zelf in de hand. Ondernemers gaan met jou in zee als ze je vertrouwen, als ze merken dat je authentiek bent, als ze ondervinden dat je met kennis van zaken spreekt, als je tijdens een gesprek al waarde weet te geven.
Mijn huidig slagingspercentage is 90%. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ook ik heb dat moeten opbouwen in de loop der jaren. Vallen en opstaan, dingen proberen en andere dingen laten vallen.

Het goeie is dat ik je deelgenoot ga maken van mijn kennis. Ik leer je aan hoe ik de zaken aanpak, hoe ik een gesprek voer, hoe ik klanten werf.


Ik ga de kennis niet hebben

Dat is een heel correcte redenering. Eén van mijn gewezen medewerker met heel wat jaren ervaring in administratieve jobs heeft mij meer dan eens gezegd dat ze dacht veel te kennen, maar toen ze hier pas werkte, tot het besef kwam dat ze eigenlijk van nul moest herbeginnen. Je moet uiteraard een administratieve basis hebben, met een computer kunnen werken, ervaring met de gangbare softwarepakketten, enz... Maar daarnaast zal je alles opnieuw moeten aanleren. Wat hier belangrijk is, is dat je met een open geest nieuwe zaken ter harte neemt.


Zelfstandigen stoppen nooit met werken

Dit is een dubbele, want je kan zo weinig of zo veel werken als je wilt. Je bent dan ook je eigen baas. Maar, er zijn wat valkuilen.
Weinig werken, brengt weinig omzet en minder kans om succesvol te zijn.

Veel werken, verruimt je omzet en doet je ervaring en kennis groeien waardoor klanten overtuigd zijn dat ze met jou in zee moeten gaan.
Je moet het eerder zien als anders werken. Er is niet langer zoiets als 9-to-5. Terwijl ik dit schrijf, is het zondag en ik zit ook aan mijn bureau. Maar ik doe dit graag en het voelt niet als een zwaard van Damocles. Je hebt een bepaalde vrijheid om je werktijd zelf in de delen en op die manier je eigen work-lifebalance te bepalen.
Aan jou de keuze of je weinig, veel of heel veel zal werken en of je je daar goed bij voelt.


Mijn zekerheden vallen weg

En we weten wat die zijn, he. De extra’s die je als werknemer hebt, het comfort wanneer je even uitvalt, het warme deken dat de overheid je biedt.
Als dit voor jou belangrijk is, dan moet ik je tegenhouden en zeker niet laten intekenen op het programma, want dan ben je nu al een vogel voor de kat. Klinkt hard? Ja, maar dat is ook nodig, want niemand van onze klanten is gebaat met een werknemersmentaliteit en de navenante houding die ermee gekoppeld is.
Die zekerheden opgeven, moet gepaard gaan met een gedachtegang van ‘who cares! Ik zal mijn eigen boontjes weg doppen’.
Het zal ook niet vanzelf gaan. Je zal er moeten aan werken om een gevulde klantenportefeuille te hebben. En je zal de moed moeten vinden om recht te krabbelen bij elke tegenslag. Je zal niet bij de pakken kunnen blijven zitten, je moet vooruit.

Jouw nieuwe zekerheden zullen vorm krijgen door de ruggengraat van de Hallinto-Certified community.


Ik heb geen collega’s meer

Freelancer zijn is voor een groot deel alleen werken. Mijn agenda is een variatie van werken op locatie bij de klant en remote werken vanop mijn eigen kantoor. Voor mij is dit een ideale combinatie om niet te vereenzamen, hoewel ik graag op mijn eentje mijn eigen ding doe.
Ben jij een groepsmens? Heb jij het nodig om deel uit te maken van een team, dan zal je je zodanig moeten organiseren dat je dit voor jezelf mogelijk maakt.
Maar weet dat je altijd een externe medewerker bent, hoe goed je ook geïntegreerd wordt in het team van de klant. Je zal altijd een beetje een buitenstaander zijn en dat is ook vaak de reden waarom een klant met ons samenwerkt. We zijn tegelijk een klankbord waar hij zijn grieven tegen kwijt kan.
Wat je eigen kleine bedrijfje betreft, ga jij ook klankborden nodig hebben. Onze community zal daar een belangrijke factor in zijn.
 

Mijn achterban is er niet voor te vinden

De weerstand van de omgeving houdt mensen vaak tegen om keuzes te maken en beslissingen te nemen die hun leven een totaal nieuwe wending kunnen geven.

'Zou je dat nu wel doen? Je hebt het toch goed zo? Je geeft zoveel op?'
Niemand heeft een glazen bol die de toekomst voorspelt en uiteraard moeten je beslissingen gestaafd zijn en een gegronde bodem hebben. Maar waar wil jij later liever geen spijt van krijgen: van de zaken die je geprobeerd hebt en misschien niet helemaal naar verwachting waren, of van de stappen die je nooit gedurfd hebt om te zetten.
Wil jij terugkijken op: ‘had ik maar...’ of ‘ was ik maar...’?
Dat is voor mij niet anders. Ik heb in de afgelopen jaren een paar foute keuzes gemaakt die financiële impact gehad hebben, maar ik ben er wijzer uitgekomen en het heeft me ook geholpen om nieuwe keuzes te maken.


Het is allemaal tasten in het duister

Ja, en dat maakt het allemaal spannend, nietwaar? Zelfstandig worden is altijd een sprong in het duister. Door mijn begeleidingstrajecten van ondernemers kom ik het keer op keer tegen dat men het ondernemerschap allemaal zwaar onderschat heeft. Dat er zoveel meer bij komt kijken dan wat ze aanvankelijk voor ogen hadden.
Daar maken wij, administratieve freelancers, al onmiddellijk een groot verschil. Het struikelblok van de meeste ondernemers is ons succes.

En natuurlijk wordt dit voor jou ook een sprong. Maar ééntje die je weloverwogen maakt.


Ik heb altijd in totaal andere jobs gewerkt

Je kan in het programma instappen als je ofwel een schoolse administratieve opleiding genoten hebt, of door ervaring een basis gelegd hebt. Het wordt een onmogelijke klus om je totaal om te vormen als de beginselen van een administratieve job jou totaal onbekend zijn. Een garagist, een bouwvakker, een IT’er, een verkoper of een onderhoudsmedewerker kan ik onmogelijk omvormen tot een administratief freelancer. Dit ligt veel te ver uit elkaar. Je zal begrijpen dat ik je hiervoor zal behoeden.


Heb ik je wakker gemaakt?


Morgen begint weer een nieuwe werkdag. 

Terug naar kantoor, naar de job die je misschien al een hele tijd doet. Een job waar je je al eens vragen bij gesteld hebt.


Is het dit wat je de komende jaren nog zal doen?
Is het op die manier dat je de komende jaren dag na dag je boterham zal verdienen?

Voor dat bedrijf, voor die baas, met die collega's?

Misschien is het tijd voor iets anders. Ga aan de slag met je ervaring en bouw iets uit voor jezelf.


Wil je meer weten over het programma, klik hier.

Wil je graag eens op de koffie komen, klik dan hier.


PS. Deel dit bericht naar hartelust met iedereen die er zijn/haar eigen voordeel kan uithalen.Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x