Hallinto Certified

Ik ga jou niet overtuigen

Dat moet je zelf doen

8 december 2019

Zegt een bevriende ondernemer afgelopen week tegen mij: ‘hoe ga jij particulieren overtuigen om over te stappen naar het ondernemerschap?’ Ik ben daar beginnen over na te denken en ik kwam tot de slotsom dat ik niet echt de intentie heb om jou te overtuigen.

Ja, lap, daar gaan alle salestechnieken om potentiële klanten over te halen tot een aankoopintentie. De sales trainers zullen mij graag zien komen.

Maar daar gaat het in dit geval dus duidelijk niet over. Want ik kan jou niet overtuigen als jij zelf niet overtuigd bent dat dit de juiste en volgende stap is in jouw professionele leven.

In de voorbije weken heb ik al verschillende kandidaat-deelnemers gesproken over ons Hallinto-Certified project en er is duidelijk interesse, maar ook angst.


We zijn allemaal zoekende naar antwoorden

Dus laat ons misschien eens de weegschaal erbij nemen en bekijken in welke richting die voor jou overhelt.

Een paar stellingen:


Ik ga niet voldoende klanten vinden

Dat is de moeilijkste stelling en daarom dat ik deze ook bovenaan plaats. Of jij al dan niet klanten zal vinden, heb jij grotendeels zelf in de hand. Ondernemers gaan met jou in zee als ze je vertrouwen, als ze merken dat je authentiek bent, als ze ondervinden dat je met kennis van zaken spreekt, als je tijdens een gesprek al waarde weet te geven.
Mijn huidig slagingspercentage is 90%. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ook ik heb dat moeten opbouwen in de loop der jaren. Vallen en opstaan, dingen proberen en andere dingen laten vallen.

Het goeie is dat ik je deelgenoot ga maken van mijn kennis. Ik leer je aan hoe ik de zaken aanpak, hoe ik een gesprek voer, hoe ik klanten werf.


Ik ga de kennis niet hebben

Dat is een heel correcte redenering. Eén van mijn gewezen medewerker met heel wat jaren ervaring in administratieve jobs heeft mij meer dan eens gezegd dat ze dacht veel te kennen, maar toen ze hier pas werkte, tot het besef kwam dat ze eigenlijk van nul moest herbeginnen. Je moet uiteraard een administratieve basis hebben, met een computer kunnen werken, ervaring met de gangbare softwarepakketten, enz... Maar daarnaast zal je alles opnieuw moeten aanleren. Wat hier belangrijk is, is dat je met een open geest nieuwe zaken ter harte neemt.


Zelfstandigen stoppen nooit met werken

Dit is een dubbele, want je kan zo weinig of zo veel werken als je wilt. Je bent dan ook je eigen baas. Maar, er zijn wat valkuilen.
Weinig werken, brengt weinig omzet en minder kans om succesvol te zijn.

Veel werken, verruimt je omzet en doet je ervaring en kennis groeien waardoor klanten overtuigd zijn dat ze met jou in zee moeten gaan.
Je moet het eerder zien als anders werken. Er is langer zoiets als 9-to-5. Het is nu zondag en ik zit ook aan mijn bureau. Maar ik doe dit graag en het voelt niet als een zwaard van damocles. Je hebt een bepaalde vrijheid om je werktijd zelf in de delen en op die manier je eigen work-life balance te bepalen.
Aan jou de keuze of je weinig, veel of heel veel zal werken en of je je daar goed bij voelt.


Mijn zekerheden vallen weg

En we weten wat die zijn, he. De extra’s die je als werknemer hebt, het comfort wanneer je even uitvalt, het warme deken dat de overheid je biedt.
Als dit voor jou belangrijk is, dan moet ik je tegenhouden en zeker niet laten intekenen op het programma, want dan ben je nu al een vogel voor de kat. Klinkt hard? Ja, maar dat is ook nodig, want niemand van onze klanten is gebaat met een werknemersmentaliteit en de navenante houding die ermee gekoppeld is.
Die zekerheden opgeven, moet gepaard gaan met een gedachtengang van ‘who cares! Ik zal mijn eigen boontjes weg doppen’.
Het zal ook niet vanzelf gaan. Je zal er moeten aan werken om een gevulde klantenportefeuille te hebben. En je zal de moed moeten vinden om recht te krabbelen bij elke tegenslag. Je zal niet bij de pakken kunnen blijven zitten, je moet vooruit.

Jouw nieuwe zekerheden zullen vorm krijgen door de ruggengraat van de Hallinto-Certified community.


Ik heb geen collega’s meer

Freelancer zijn is voor een groot deel alleen werken. Mijn agenda is een variatie van werken op locatie bij de klant en remote werken vanop mijn eigen kantoor. Voor mij is dit een ideale combinatie om niet te vereenzamen, hoewel ik graag op mijn eentje mijn eigen ding doe.
Ben jij een groepsmens? Heb jij het nodig om deel uit te maken van een team, dan zal je je zodanig moeten organiseren dat je dit voor jezelf mogelijk maakt.
Maar weet dat je altijd een externe medewerker bent, hoe goed je ook geïntegreerd wordt in het team van de klant. Je zal altijd een beetje een buitenstaander zijn en dat is ook vaak de reden waarom een klant met ons samenwerkt. We zijn tegelijk een klankbord waar hij zijn grieven tegen kwijt kan.
Wat je eigen kleine bedrijfje betreft, ga jij ook klankborden nodig hebben. Onze community zal daar een belangrijke factor in zijn.
 

Mijn achterban is er niet voor te vinden

De weerstand van de omgeving houdt mensen vaak tegen om keuzes te maken en beslissingen te nemen die hun leven een totaal nieuwe wending kunnen geven.

'Zou je dat nu wel doen? Je hebt het toch goed zo? Je geeft zoveel op?'
Niemand heeft een glazen bol die de toekomst voorspelt en uiteraard moeten je beslissingen gestaafd zijn en een gegronde bodem hebben. Maar waar wil jij later liever geen spijt van krijgen: van de zaken die je geprobeerd hebt en misschien niet helemaal naar verwachting waren, of van de stappen die je nooit gedurfd hebt om te zetten.
Wil jij terugkijken op: ‘had ik maar...’ of ‘ was ik maar...’?
Dat is voor mij niet anders. Ik heb in de afgelopen jaren een paar foute keuzes gemaakt die financiële impact gehad hebben, maar ik ben er wijzer uitgekomen en het heeft me ook geholpen om nieuwe keuzes te maken.


Het is allemaal tasten in het duister

Ja, en dat maakt het allemaal spannend, nietwaar? Zelfstandig worden is altijd een sprong in het duister. Door mijn begeleidingstrajecten van ondernemers kom ik het keer op keer tegen dat men het ondernemerschap allemaal zwaar onderschat heeft. Dat er zoveel meer bij komt kijken dan wat ze aanvankelijk voor ogen hadden.
Daar maken wij, administratieve freelancers, al onmiddellijk een groot verschil. Het struikelblok van de meeste ondernemers is ons succes.

En natuurlijk wordt dit voor jou ook een sprong. Maar ééntje die je weloverwogen maakt.


Ik heb altijd in totaal andere jobs gewerkt

Je kan in het programma instappen als je ofwel een schoolse administratieve opleiding genoten hebt, of door ervaring een basis gelegd hebt. Het wordt een onmogelijke klus om je totaal om te vormen als de beginselen van een administratieve job jou totaal onbekend zijn. Een garagist, een bouwvakker, een IT’er, een verkoper of een onderhoudsmedewerker kan ik onmogelijk omvormen tot een administratief freelancer. Dit ligt veel te ver uit elkaar. Je zal begrijpen dat ik je hiervoor zal behoeden.


Heb ik je wakker gemaakt?


Het is morgen maandag. 

Terug naar kantoor, naar de job die je misschien al een hele tijd doet. Een job waar je je al eens vragen bij gesteld hebt.


Is het dit wat je de komende jaren nog zal doen?
Is het op die manier dat je de komende jaren dag na dag je boterham zal verdienen?

Voor dat bedrijf, voor die baas, met die collega's?

Misschien is het tijd voor iets anders. Ga aan de slag met je ervaring en bouw iets uit voor jezelf.


Wil je meer weten over het programma, klik hier?

Wil je graag eens op de koffie komen, klik dan hier?


PS. Deel dit bericht naar hartelust met iedereen die er zijn/haar eigen voordeel kan uithalen.Twijfel over de stap naar het onbekende?

Dan ben jij niet de enige.

Lees meer

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Lees meer

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Lees meer

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Lees meer

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

Wordt verwacht: een nieuw programma met Kamal Kharmach waarin hij bestaande bedrijven onder de loep neemt. Het programma is nog niet gestart, maar het belooft al een hit te worden, want de trailers liegen er niet om.

Lees meer

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden. Dat doet ze onder meer in workshops en online coaching programma’s. Wij zochten haar even op om te luisteren naar haar ervaringen met freelancers.

Lees meer

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten.

Lees meer

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen. Wie de sympathieke zaakvoerder, Joris Vandezande, een beetje kent, weet dat de deur van zijn kantoor altijd openstaat voor vrienden en partners. Hij ontving ons dan ook met veel plezier voor een interessante getuigenis over zijn samenwerking met administratieve freelancers.

Lees meer

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Lees meer

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak. Ook bij Billycom, een copywritingbureau uit Leuven, scherpen ze volop hun pennen voor de toekomst. Petra ontvangt ons met haar aanstekelijke glimlach en een vers kopje koffie.

Lees meer

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Lees meer

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

Lees meer

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

Lees meer

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

22 april 2020

Lees meer

Secretaressedag!

Melig, zeg je?

16 april 2020

Lees meer

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Lees meer

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Lees meer

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Lees meer

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks.

27 januari 2020

Lees meer

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht?

29 december 2019

Lees meer

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

15 december 2019

Lees meer

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

10 november 2019

Lees meer

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

28 oktober 2019

Lees meer

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

9 oktober 2019

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x