Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.
Een random gekozen week, omdat ik nooit vooraf weet hoe boeiend, relax of spannend het allemaal zal worden.


Maandag 12 september

Op tijd naar kantoor, want vorige week waren er heel wat losse eindjes die opgevolgd moeten worden. Niet voor één klant, maar voor verschillende. Het belooft dus een goed gevulde dag te worden.
Maandagochtend start met een overlegmoment met klant W. We overlopen de lopende zaken en de items die deze week zeker afgwerkt moeten worden. Hij verhuist over een paar maanden naar het buitenland en zijn bedrijf moet erop voorbereid worden om semi-remote bestuurd te worden. Een hele uitdaging.
Op de middag krijg ik een telefoontje van klant H die de volgende stappen in het recruteringsproces wil overlopen. Er zijn best wat kandidaten en hij heeft een heel gevulde agenda, dus dat wordt puzzelen, maar we komen er uit. Verder heb ik nog wat nieuwigheden in het HR-aspect voor deze klant ingevoerd zodat er meer verantwoordelijkheid bij de medewerker gelegd wordt met het fijne gevolg dat dit het algemeen werkproces een stuk verlicht.
De rest van de dag wordt opgevuld met de verwerking van de administratie van klanten D, V en M. Voor klant D hebben we een hangend item dat maar niet opgelost geraakt. De leverancier heeft een foutieve credit nota gemaakt op een factuur en krijgt het niet rechtgezet. Ik bespaar je de details, maar het heeft heel pittige gesprekken opgeleverd. Eind goed, al goed. Het is rechtgezet!  --NeverGiveUp--


Dinsdag 13 september

De voormiddag wordt volledig ingenomen door administratieve verwerking voor klant V. Heel wat ontbrekende stukken in de boekhouding die aangevuld moeten worden, dus hiervoor moet telkens aangeklopt worden bij de zaakvoerder. Soms neemt dit iets meer tijd in beslag dan nodig, maar we komen er wel.

De namiddag wordt spannend. Ik verwacht mijn social mediabeheerder die helemaal uit Nederland komt afgezakt om samen wat video-opnames te doen. 

Dit geeft me altijd een dubbel gevoel, want enerzijds weet je dat het nodig is om zichtbaar te blijven, anderzijds druist het vaak zo erg tegen mijn natuur in.
Op events ben ik meestal de laatste om foto's en filmpjes van het gebeuren te maken, met achteraf dan toch wel wat spijt dat het nog steeds geen automatisme is en ik hierdoor best wel wat leuke dingen vergeet op te slaan.

Maar hier kom ik niet onderuit, want ik zet mezelf in de picture deze keer.


Woensdag 14 september

Vandaag start ik de dag op een vrij uitzonderlijke wijze. Ik heb me ingeschreven voor een reeks Yin Yoga-sessies. (je weet wel, van het type waarbij een dekentje tot de standaard attributen behoort) Aanvankelijk leek het me niks, want op woensdagochtend een hap uit mijn agenda halen... hmmm.... niet zo mijn ding. En hoewel ik bij hoog en laag beweer dat flexibel kunnen omspringen met je eigen tijd het absolute voordeel van zelfstandigheid is, zelf ben ik nogal verknocht aan het niet verprutsen van mijn tijd. De oplossing zit dus in een online deelname.

Mijn matje, een handdoek en het dekentje logeren voor een paar weken op kantoor!

Om 10u15 zit ik alweeer aan mijn bureau en breng ik alles in gereedheid voor de opstart van een nieuwe klant DS. Een bedrijf in de onderhoudssector waarbij de eerste grote stap zal bestaan in het digitaliseren van de volledige administratie. Dat wordt een leuke, want als er iets is dat bovenaan mijn lijstje prijkt, dan is het verbetering aanbrengen.!

Over de middag, bij mijn lunch, scroll ik door de slides van een opleiding die ik vorige week gevolgd heb en die, door tijdsgebrek, niet helemaal tot het einde kon worden gegeven.

Als volgt schrijf ik nog even wat verder aan mijn blog over digitaliseren. Deze vraag kwam er nadat ik mijn vorige blog op hallinto.be gelanceerd had. Uiteraard wil ik daar graag wat meer over vertellen.


Donderdag 15 september

De dag start heel vroeg, met een netwerkmeeting. Ik ben er even tussenuit geweest en vandaag pik ik de draad terug op. Het is een fijn weerzien en het voelt vanaf de eerste minuut weer als vanouds en dat is goed. 

Rond 10u ben ik op kantoor en kan de orde van de dag aanvangen. Eerst wat voorbereiden voor de wekelijkse meeting met klant T die om 11u30 plaatsvindt. De klant springt graag wekelijks even bij mij op kantoor binnen, en dat lukt omdat het bedrijf in hetzelfde gebouw gelegen is, zelfs op dezelfde verdieping, dus het kost geen moeite om even fysiek samen te zitten.

Over de middag luister ik naar een podcastaflevering van GROEIEN MAG. Eén van de dames behoort tot mijn persoonlijk netwerk en ik geniet ervan om haar aan de slag te horen.

De middag vult zich met meer administratie. Voor klant B heb ik wat opzoekwerk te verrichten en daar kan ik enorm in op gaan. Het plezier dat het me achteraf oplevert als het tot een goed einde gekomen is, is waar ik het voor doe. Ik werk ook verder voor klant DS. Hij heeft intussen mijn mailbox volgepropt met financiële documenten die ik voor het einde van de dag verwerkt wil hebben. De software waarin dit dient te gebeuren, is nieuw in de zin dat ik het wel ken, maar er nog nooit mee gewerkt heb. Een half uur later heb ik de basis onder de knie en kan ik het tempo wat opdrijven. 

Vandaag heb ik een vast einduur, want er staat nog een avondnetwerk op de planning. Sarah Spaas van kaarsen Spaas komt spreken.

Een bedrijf dat de meeste mensen kennen van hun theelichtjes en langbrandende kaarsen. 

Zij is de 5de generatie en samen met haar broer Ben houdt ze de touwtjes in handen. Heel boeiend verhaal en met recht en rede trots op wat ze bereikt hebben.Vrijdag 16 september

Mijn eerste taak is voor klant T. Er wordt begin volgend jaar geswitched naar een nieuw sociaal secretariaat en dat komt deels door de overname en de gewijzigde interne rapportering. Daar moeten we nu de voorbereidingen voor starten en stap één bestaat eruit dat we bepaalde zaken in het huidige systeem moeten afsluiten. Onmiddellijk daaropvolgend moet een collega dan een paar acties ondernemen.
Ik tracht om mijn deel achter de rug te hebben voordat de collega op het werk arriveert en dat lukt.

Om 11u15 neem ik een vroege middagpauze en loop ik om de hoek naar de kiné. Er zit wat ongemak in mijn knie en samen met mijn sportcoach wordt eraan gewerkt.

De namiddag start zoals een gewone vrijdag en zit propvol losse administratieve eindjes die ik graag afgewerkt wil hebben voor ik aan het weekend begin, tot plots een regenbui mijn aandacht trekt. Op zich vind ik regen een heerlijk gegeven, maar nu komt het even niet uit. Morgen is het trouwfeest van mijn dochter en schoonzoon, en ik heb geen jas!!!

Tegen 16u30 hou ik het hier voor bekeken en spurt ik naar één van mijn favoriete kledingwinkels in de buurt en loop ik onderweg nog een collega-ondernemer tegen het lijf die ik even verderhelp met wat advies over websites.

Ik ben er klaar voor. Nu kan het weekend pas echt beginnen.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x