Niets is voorspelbaar

I've been there!

Ik las onlangs een Facebook post met een quote: als je zowel angstig als euforisch wordt bij het idee van je plannen, dan moet je zeker springen.

En dat heb ik gedaan. Bijna twaalf jaar geleden had ik een idee en ik maakte van dat idee een plan. Hoe meer de tijd verstreek, hoe concreter dit werd en dus ook spannender. Er waren momenten dat de adrenaline door mijn lijf gierde bij de gedachte wat er allemaal te gebeuren stond. 

Ik zou zo maar even een bedrijf uit de grond stampen. Iets waar ik mijn ziel in kwijt kon. Iets waar ik met mijn kennis en mijn talent aan de slag kon. En iets waar niemand mij zou dicteren wat en hoe ik het moest doen.

En zo kwam het moment in het voorjaar van 2008 dat ik op zoek ging naar een boekhouder die mij zou helpen om mijn vennootschap op te richten. Ja, hoor, een vennootschap. Want ik zag het groots.
Tegelijk heb ik mijn ontslag gegeven bij mijn werkgever, want, nee, in bijberoep starten was niet aan de orde. Dat is zo'n beetje als wel willen, maar niet durven. De zekerheden niet durven loslaten.

Maar dan....
Dan komt opeens het besef dat het serieus is, dat er precies geen weg terug is. En dat is niet slecht, want dan weet je ook onmiddellijk dat er enkel de weg vooruit is en die moest ik zelf maar kleur zien te geven. Hoe spannend was dat wel niet.

Ik moest snel klanten zien te vinden, want geen omzet hebben en geen loon hebben, was niet haalbaar. We hadden een hypotheek lopen, er moesten rekeningen betaald worden, ik moest dus mijn bijdrage leveren aan het huishoudbudget.
Zonder financiële middelen en zonder netwerk was dat niet zo eenvoudig. De online telefoonboek dan maar. Ellenlange lijsten van ondernemers heb ik aangemaakt. Per gemeente, per beroepscategorie, per grootte. Lang voor de GDPR-tijd kon je met gemak je eigen lijsten samenstellen met data die op het Internet te vinden was. Vandaag kan dat helaas niet meer.

De volgende stap was mails sturen naar de ondernemers op mijn lijsten om mezelf en mijn dienst voor te stellen. Of urenlang aan koude telefoonprospectie doen totdat iemand zoveel medelijden had dat ik een afspraak kreeg.

Niemand die ik aanschreef of aansprak had ooit al van het concept gehoord en het wantrouwen was enorm groot. Ondernemers begrepen niet zo goed wat de service dan juist inhield en hoe ik hun administratie zou kunnen vorm geven. Of meer nog, loslaten was voor hen onbegonnen werk.

Er was dus nog heel wat werk aan de winkel om mezelf beter te verkopen en het vertrouwen te winnen van de ondernemers.

Ik heb heel vaak het deksel op de neus gekregen, ben verschillende keren tegen een muur aan gelopen, ben gevallen en terug opgestaan. En vooral dat laatste. Zolang je terug kan recht krabbelen, zijn er mogelijkheden.


Intussen ben ik zoveel heuvels en bochten verder op mijn ondernemerspad. Er zijn nog weinig zaken die me verrassen of die mij uit mijn lood slaan.
Ondernemers met een nood aan ondersteuning zien in mij heel snel een partner en dat komt door mijn aanpak, mijn kennis en mijn skills.

Ik heb hiervoor heel wat leergeld betaald in de afgelopen elf jaar.

 • Hoe vind ik klanten?
 • Waar vind ik klanten?
 • Welke diensten lever ik?
 • Wat is mijn meerwaarde ten opzichte van anderen?
 • Op welke manier kan ik hen snel voor mij laten kiezen?
 • Wat is de waarde van mijn kennis?
 • Hoe bouw ik een netwerk uit?
 • Welke marketing moet ik toepassen?
 • Over welke kennis moet ik allemaal beschikken?
 • Wie ben ik als persoon en als dienstverlener?
 • Wat is mijn eigen missie en visie, en hoe werk ik mijn strategie dan uit om dit te bereiken?
 • Hoe zet ik mezelf in de markt?

Allemaal zaken waar je niet bij stilstaat als je werknemer bent, want dan wordt het werk voor jou gezocht, dan is het aan jouw baas om voor jou te zorgen. Dan hoef je jezelf geen houding te geven die gesmaakt kan worden door de markt.

Maar dan kan je ook geen eigen keuzes maken. Of mag je geen eigen beslissingen nemen. Of kan je geen nieuwe dingen in de markt zetten.

Op je eigen benen staan hoeft geen hobbeliger parcours te zijn. Leren van anderen en je laten begeleiden zodat het voor jou makkelijker, sneller en doeltreffender kan met de juiste info, de juiste kennis en de ervaring van ervaringsdeskundigen, werkt zoveel beter.

Lees hier meer over ons programma.

Heb je nood om je twijfels te bespreken, contacteer mij gerust.

Wil je weten of dit voor jou bestemd is, kom het hier te weten.

Mijn week als freelancer

Als je niet helemaal bekend bent met het reilen en zeilen van een freelancer, dan kan het wat vreemd aanvoelen. Hoe beter dan je een inkijk te geven in een week uit mijn professioneel leven.

Ondernemen aan je keukentafel

Het comfort en de geruststelling van werken in je eigen beslotenheid en je eigen omgeving. Zo eenvoudig en makkelijk mag ondernemen zijn.

Waarom peren nooit appels zullen zijn

Wie we zijn en hoe we ons gedragen, kan heel bepalend zijn voor onze professionele bezigheid, maar vaak weten we niet waar het vandaan komt. Bij mij is dit de nagel op de kop.

't zijn moeilijke tijden

Tenzij je zelf het heft in handen neemt en jouw leven zelf inkleurt. In deze etalage prijkt een andere toekomst als je een administratief talent hebt.

Gepassioneerd door efficiëntie

Waar je ook kijkt, elke onderneming laat wel steekjes vallen of hanteert werkmethodes die niet de meest praktische zijn.

Don't get a job.... Make a job

Geïnspireerd op het boek van Gem Barton

Carrièreswitch naar administratief freelancer: werkgever versus opdrachtgever

Heb je je strepen als administratief medewerker verdiend en voel je dat het tijd is om een nieuw hoofdstuk in je carrière aan te snijden?

Administratief freelancer worden in 2022? Het geluk staat aan je kant!

Voel je de brandende ambitie om volgend jaar een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Wil je zelf beginnen als freelancer? Geen beter moment om dat voornemen in werkelijkheid te brengen.

Ondernemer worden op 3 dagen tijd? Daag jezelf uit!

Van een hoofd vol ideëen naar één activerend ondernemersplan in drie dagen tijd. You can do it! Van 23 tot en met 25 november organiseert Hallinto Certified een gratis online challenge boordevol oefeningen, tips en vragenrondes. Doe je mee?

Nooit rode cijfers als administratief freelancer

Vraag je jezelf weleens af hoeveel je als administratief freelancer kan verdienen? Logisch! Toch bestaat er geen vaste formule voor de berekening van je freelance uurtarief. Veel hangt af van je skills en ervaring.

De week van ...

Mijn weken vullen zich met een variatie aan administratieve taken en opdrachten voor klanten. Hoe ziet zo'n week met "vanalles en nog wat" eruit?

Dit is hét moment!

Geniet je volop van een heerlijke zomer? Gelijk heb je! Voor veel mensen is de zomervakantie hét moment om te herbronnen en de batterijen op te laden. Even geen deadlines of meetings op de planning.

Wat wil jij later worden?

Een heel logische vraag aan een kind, maar hoe vaak stel je die aan jezelf? Wanneer ben je gestopt om een toekomst uit te stippelen? En kijk je dan vooruit alsof vandaag het einde al is? Hoeveel laat je dan aan jezelf voorbij gaan?

Hoeveel ga ik verdienen?

Een veel voorkomende vraag, maar verdienste zit in zoveel meer dan enkel in geld. In wat je algemeen meer zal hebben, maar zeker ook in wat je niet meer hoeft.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Wordt jouw leven gestuurd door angsten of door hoop? Door belemmeringen of door mogelijkheden? Sta jij voortdurend op de rem? En leid je hierdoor dan geen vermoeiend leven?

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

In Andermans zaken drukt Kamal Kharmach een aantal ondernemers met hun neus op de minder fraaie feiten. Interessante en boeiende televisie vanuit mijn ondernemersperspectief, maar je zal er maar staan met de camera op jou gericht.

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden.

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten. Het verrast telkens opnieuw te horen met hoeveel inzicht verschillende mensen naar eenzelfde gegeven kijken en ernaar leven.

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen.

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak.

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

22 april 2020

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

Secretaressedag!

Melig, zeg je? Niet echt. Een dag vol extra appreciatie voor jouw kennis, jouw aanpak, je ervaring en je expertise die je elke dag breed uitsmeert over de administratie van je klanten.

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks. Moe, maar voldaan met een leerrijke terugblik op een start voor nieuwe freelancers.

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht? Op welke manier heb ik een verschil mogen maken voor anderen? Hoe heb ik kunnen bijdragen aan het succes van mijn klanten?

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

Ik ga jou niet overtuigen

We hebben allemaal een pad af te leggen en we komen op kruispunten die ons verplichten om keuzes te maken. Wat wil je later tegen je jongere ik dan zeggen? Welke keuze had je moeten maken?

Hey werkzoekende, mag ik je uitdagen?

Dit bericht is voor jou bestemd als je op zoek bent naar werk.

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x