Hallinto Certified

Niets is voorspelbaar

Als je morgen freelancer wordt, dan sta je voor een pad van klimmen en dalen, van onbekende zaken, van blinde vlekken, van niet goed weten wat.

10 november 2019

I've been there!

Ik las onlangs een Facebook post met een quote: als je zowel angstig als euforisch wordt bij het idee van je plannen, dan moet je zeker springen.

En dat heb ik gedaan. Bijna twaalf jaar geleden had ik een idee en ik maakte van dat idee een plan. Hoe meer de tijd verstreek, hoe concreter dit werd en dus ook spannender. Er waren momenten dat de adrenaline door mijn lijf gierde bij de gedachte wat er allemaal te gebeuren stond. 

Ik zou zo maar even een bedrijf uit de grond stampen. Iets waar ik mijn ziel in kwijt kon. Iets waar ik met mijn kennis en mijn talent aan de slag kon. En iets waar niemand mij zou dicteren wat en hoe ik het moest doen.

En zo kwam het moment in het voorjaar van 2008 dat ik op zoek ging naar een boekhouder die mij zou helpen om mijn vennootschap op te richten. Ja, hoor, een vennootschap. Want ik zag het groots.
Tegelijk heb ik mijn ontslag gegeven bij mijn werkgever, want, nee, in bijberoep starten was niet aan de orde. Dat is zo'n beetje als wel willen, maar niet durven. De zekerheden niet durven loslaten.

Maar dan....
Dan komt opeens het besef dat het serieus is, dat er precies geen weg terug is. En dat is niet slecht, want dan weet je ook onmiddellijk dat er enkel de weg vooruit is en die moest ik zelf maar kleur zien te geven. Hoe spannend was dat wel niet.

Ik moest snel klanten zien te vinden, want geen omzet hebben en geen loon hebben, was niet haalbaar. We hadden een hypotheek lopen, er moesten rekeningen betaald worden, ik moest dus mijn bijdrage leveren aan het huishoudbudget.
Zonder financiële middelen en zonder netwerk was dat niet zo eenvoudig. De online telefoonboek dan maar. Ellenlange lijsten van ondernemers heb ik aangemaakt. Per gemeente, per beroepscategorie, per grootte. Lang voor de GDPR-tijd kon je met gemak je eigen lijsten samenstellen met data die op het Internet te vinden was. Vandaag kan dat helaas niet meer.

De volgende stap was mails sturen naar de ondernemers op mijn lijsten om mezelf en mijn dienst voor te stellen. Of urenlang aan koude telefoonprospectie doen totdat iemand zoveel medelijden had dat ik een afspraak kreeg.

Niemand die ik aanschreef of aansprak had ooit al van het concept gehoord en het wantrouwen was enorm groot. Ondernemers begrepen niet zo goed wat de service dan juist inhield en hoe ik hun administratie zou kunnen vorm geven. Of meer nog, loslaten was voor hen onbegonnen werk.

Er was dus nog heel wat werk aan de winkel om mezelf beter te verkopen en het vertrouwen te winnen van de ondernemers.

Ik heb heel vaak het deksel op de neus gekregen, ben verschillende keren tegen een muur aan gelopen, ben gevallen en terug opgestaan. En vooral dat laatste. Zolang je terug kan recht krabbelen, zijn er mogelijkheden.


Intussen ben ik zoveel heuvels en bochten verder op mijn ondernemerspad. Er zijn nog weinig zaken die me verrassen of die mij uit mijn lood slaan.
Ondernemers met een nood aan ondersteuning zien in mij heel snel een partner en dat komt door mijn aanpak, mijn kennis en mijn skills.

Ik heb hiervoor heel wat leergeld betaald in de afgelopen elf jaar.

 • Hoe vind ik klanten?
 • Waar vind ik klanten?
 • Welke diensten lever ik?
 • Wat is mijn meerwaarde ten opzichte van anderen?
 • Op welke manier kan ik hen snel voor mij laten kiezen?
 • Wat is de waarde van mijn kennis?
 • Hoe bouw ik een netwerk uit?
 • Welke marketing moet ik toepassen?
 • Over welke kennis moet ik allemaal beschikken?
 • Wie ben ik als persoon en als dienstverlener?
 • Wat is mijn eigen missie en visie, en hoe werk ik mijn strategie dan uit om dit te bereiken?
 • Hoe zet ik mezelf in de markt?

Allemaal zaken waar je niet bij stilstaat als je werknemer bent, want dan wordt het werk voor jou gezocht, dan is het aan jouw baas om voor jou te zorgen. Dan hoef je jezelf geen houding te geven die gesmaakt kan worden door de markt.

Maar dan kan je ook geen eigen keuzes maken. Of mag je geen eigen beslissingen nemen. Of kan je geen nieuwe dingen in de markt zetten.

Op je eigen benen staan hoeft geen hobbeliger parcours te zijn. Leren van anderen en je laten begeleiden zodat het voor jou makkelijker, sneller en doeltreffender kan met de juiste info, de juiste kennis en de ervaring van ervaringsdeskundigen, werkt zoveel beter.

Lees hier meer over ons programma.

Heb je nood om je twijfels te bespreken, contacteer mij gerust.

Wil je weten of dit voor jou bestemd is, kom het hier te weten.

Twijfel over de stap naar het onbekende?

Dan ben jij niet de enige.

Lees meer

Of er voldoende klanten te vinden zijn, kan ik volmondig positief beantwoorden

Of er wel voldoende klanten te vinden zijn, is een vraag die mij voortdurend gesteld wordt en ik kan hier alleen maar volmondig 'ja' op antwoorden.

Lees meer

Cadeautjestijd

Om anderen gelukkig te kunnen maken, moet je beginnen om zelf gelukkig te zijn. Welk cadeautje heb jij hiervoor nodig? Wat zou jou professioneel blij maken?

Lees meer

Iedereen wil kapitein van zijn eigen schip zijn, maar weinigen durven het roer vast te nemen.

Je hoeft geen grote waaghals te zijn om je eigen koers te varen. Maar volledige onbezonnenheid is ook geen garantie op succes.

Lees meer

Jouw bedrijf is "geen" lege doos

Wordt verwacht: een nieuw programma met Kamal Kharmach waarin hij bestaande bedrijven onder de loep neemt. Het programma is nog niet gestart, maar het belooft al een hit te worden, want de trailers liegen er niet om.

Lees meer

Jonge Wolven

Heb jij het ook gezien op tv? Jonge ondernemers die zich smijten voor hun passie.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Ann Van Riet vertelt

Ann Van Riet van Althea Coaching voor ondernemers is volbloed onderneemster. Met meer dan 15 jaar ervaring als coach achter de kiezen, is zij dé geknipte persoon om andere ondernemers te begeleiden. Dat doet ze onder meer in workshops en online coaching programma’s. Wij zochten haar even op om te luisteren naar haar ervaringen met freelancers.

Lees meer

Iedereen een beetje Gers Pardoel?

Ja, graag! Maar laat het mij even toelichten.

Lees meer

Vul eerst je gaten

Een onderzoek geeft aan dat kennis over of ervaring in personeelsadministratie het minst aanwezig is bij administratieve mensen met een duidelijke interesse om freelancer te worden.

Lees meer

Samenwerken met een freelancer - Joris Vandezande vertelt

Techs+Tools groeide op korte termijn uit tot dé specialist op het gebied van outsourcing en rekrutering van technische profielen. Wie de sympathieke zaakvoerder, Joris Vandezande, een beetje kent, weet dat de deur van zijn kantoor altijd openstaat voor vrienden en partners. Hij ontving ons dan ook met veel plezier voor een interessante getuigenis over zijn samenwerking met administratieve freelancers.

Lees meer

Is er nog werk voor de administratief freelancer?

De angst zit er stevig in en het wordt er door de overheid niet transparanter op gemaakt. Hierdoor blijven heel wat mensen in de onduidelijkheid zitten over de economie, de werkzekerheid en bij uitbreiding hun eigen toekomst.

Lees meer

Een klant vertelt - Billycom

We treffen Petra Meeus, zaakvoerder van Billycom, op een vrijdagmiddag tussen twee strategiemeetings door. De coronacrisis beweegt bedrijven tot een creatieve aanpak. Ook bij Billycom, een copywritingbureau uit Leuven, scherpen ze volop hun pennen voor de toekomst. Petra ontvangt ons met haar aanstekelijke glimlach en een vers kopje koffie.

Lees meer

Hey werkzoekende, mag ik jou even aanspreken?

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging met ongekende successen?

Lees meer

Dit is jouw crisis niet

Het lijkt op de crisis van 2008, maar het voelt anders

Lees meer

De ene lasagne is de andere niet

Als je je blind staart op het geheel, dan vergeet je misschien te focussen op de details.

Lees meer

Ga jij straks nog een job hebben?

Bestaat de kans dat jouw baas voor jou geen werk meer gaat hebben?

22 april 2020

Lees meer

Secretaressedag!

Melig, zeg je?

16 april 2020

Lees meer

5 tips voor werken met jouw klanten, de ondernemers

Werken met ondernemers vraagt om een bepaalde aanpak die je zelf in de hand kan nemen.

Lees meer

Een VA is geen administratief freelancer

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik leg het je uit.

Lees meer

Zet de stap naar administratief freelancer in slechts drie uren

Als het tijd wordt voor een nieuw pad, maar het oude laat je nog niet los, dan moet je misschien eerst even komen proeven van de mogelijkheden.

Lees meer

Open for business

Het is de week na de start van de eerste trainingreeks.

27 januari 2020

Lees meer

2019 in cijfers

Wat heeft 2019 mij gebracht?

29 december 2019

Lees meer

De fun van het succes van een ander

Het succes van mijn klant is rechtstreeks verbonden met de levensduur van de samenwerking die ik met hem heb. Dat is een hele mond vol en het komt erop neer dat wanneer ik slecht werk lever, de samenwerking van korte duur kan zijn.

15 december 2019

Lees meer

Ik ga jou niet overtuigen

Dat moet je zelf doen

8 december 2019

Lees meer

Girls only?

Is administratie een vrouwenzaak? Ik denk het niet.

28 oktober 2019

Lees meer

A star is born

Het idee voor een opleidingstraject voor administratief freelancers heeft heel lang in de schuif gezeten en af en toe kwam het aan de oppervlakte dobberen .

9 oktober 2019

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x